Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 845389

Biološki aktivni spojevi u hrani – saveznici u prevenciji osteoporoze


Verbanac, Donatella; Perić, Mihaela; Čipčić Paljetak, Hana; Matijašić, Mario; Panek, Marina; Kraljević, Ivana; Rogić, Dunja; Kunović, Ana; Vranešić, Darija; Krznarić, Željko
Biološki aktivni spojevi u hrani – saveznici u prevenciji osteoporoze // Brošura 21. Skupa o osteoporozi / Vukičević, Slobodan ; Morović Vergles, Jadranka (ur.).
Zagreb: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 1-27 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 845389 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološki aktivni spojevi u hrani – saveznici u prevenciji osteoporoze
(Biologically active compounds from food and prevention of osteoporosis)

Autori
Verbanac, Donatella ; Perić, Mihaela ; Čipčić Paljetak, Hana ; Matijašić, Mario ; Panek, Marina ; Kraljević, Ivana ; Rogić, Dunja ; Kunović, Ana ; Vranešić, Darija ; Krznarić, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Brošura 21. Skupa o osteoporozi / Vukičević, Slobodan ; Morović Vergles, Jadranka - Zagreb : Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 1-27

ISBN
0-000-00000-0

Skup
Skup o osteoporozi (21 ; 2016)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
biološki aktivni spojevi ; osteoporoza ; fitoestrogeni ; polifenoli ; kalcij ; magnezij ; vitamin D
(biologically active compounds ; polyphenols ; phytoestrogens ; calcium ; magnesium ; vitamin D)

Sažetak
Hranu danas ne smatramo lijekom u užem smislu te riječi, no ona može biti važan saveznik u održavanju zdravlja i liječenju bolesti. Činjenica je da gotovo sve namirnice posjeduju stanovita farmakološka svojstva. Bilo da je riječ o povrću ili voću, pojedinim vrstama bjelančevina biljnog ili životinjskog porijekla, čak i o pojedinim sladilima, u velikom broju namirnica nalazi se mnoštvo molekula koje djeluju na metaboličke i fiziološke procese organizma. Te biološki aktivne molekule sudjeluju u osiguravanju potrebne tvari različitim stanicama u organizmu i omogućavaju odvijanje potrebnih metaboličkih procesa. Shvaćanje djelovanja biološki aktivnih molekula u hrani, njihove povezanosti s pojedinim bolestima ili stanjima, pretvorbe tijekom metabolizma i interakcije s pojedinim lijekovima neophodno je kako medicinskim djelatnicima tako i pacijentima. Nadalje, činjenica je da veliki broj lijekova koje danas upotrebljavamo u svakodnevnoj medicini, zapravo potječe iz prirodnih spojeva sadržanih u namirnicama. Tijekom idućeg desetljeća još će i više takvih molekula zasigurno naći svoje mjesto na policama ljekarni. U izlaganju će biti riječi o tome koje su to „zvijezde“ među namirnicama za koje postoje znanstveni dokazi da učinkovito djeluju na prevenciju stanja povezanih s osteoporozom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Klinički bolnički centar Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Verbanac, Donatella; Perić, Mihaela; Čipčić Paljetak, Hana; Matijašić, Mario; Panek, Marina; Kraljević, Ivana; Rogić, Dunja; Kunović, Ana; Vranešić, Darija; Krznarić, Željko
Biološki aktivni spojevi u hrani – saveznici u prevenciji osteoporoze // Brošura 21. Skupa o osteoporozi / Vukičević, Slobodan ; Morović Vergles, Jadranka (ur.).
Zagreb: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 1-27 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Verbanac, D., Perić, M., Čipčić Paljetak, H., Matijašić, M., Panek, M., Kraljević, I., Rogić, D., Kunović, A., Vranešić, D. & Krznarić, Ž. (2016) Biološki aktivni spojevi u hrani – saveznici u prevenciji osteoporoze. U: Vukičević, S. & Morović Vergles, J. (ur.)Brošura 21. Skupa o osteoporozi.
@article{article, author = {Verbanac, Donatella and Peri\'{c}, Mihaela and \v{C}ip\v{c}i\'{c} Paljetak, Hana and Matija\v{s}i\'{c}, Mario and Panek, Marina and Kraljevi\'{c}, Ivana and Rogi\'{c}, Dunja and Kunovi\'{c}, Ana and Vrane\v{s}i\'{c}, Darija and Krznari\'{c}, \v{Z}eljko}, year = {2016}, pages = {1-27}, keywords = {biolo\v{s}ki aktivni spojevi, osteoporoza, fitoestrogeni, polifenoli, kalcij, magnezij, vitamin D}, isbn = {0-000-00000-0}, title = {Biolo\v{s}ki aktivni spojevi u hrani – saveznici u prevenciji osteoporoze}, keyword = {biolo\v{s}ki aktivni spojevi, osteoporoza, fitoestrogeni, polifenoli, kalcij, magnezij, vitamin D}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Verbanac, Donatella and Peri\'{c}, Mihaela and \v{C}ip\v{c}i\'{c} Paljetak, Hana and Matija\v{s}i\'{c}, Mario and Panek, Marina and Kraljevi\'{c}, Ivana and Rogi\'{c}, Dunja and Kunovi\'{c}, Ana and Vrane\v{s}i\'{c}, Darija and Krznari\'{c}, \v{Z}eljko}, year = {2016}, pages = {1-27}, keywords = {biologically active compounds, polyphenols, phytoestrogens, calcium, magnesium, vitamin D}, isbn = {0-000-00000-0}, title = {Biologically active compounds from food and prevention of osteoporosis}, keyword = {biologically active compounds, polyphenols, phytoestrogens, calcium, magnesium, vitamin D}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font