Pregled bibliografske jedinice broj: 845389
Biološki aktivni spojevi u hrani – saveznici u prevenciji osteoporoze
Biološki aktivni spojevi u hrani – saveznici u prevenciji osteoporoze // Brošura 21. Skupa o osteoporozi / Vukičević, Slobodan ; Morović Vergles, Jadranka (ur.).
Zagreb: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 1-27 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 845389 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološki aktivni spojevi u hrani – saveznici u prevenciji osteoporoze
(Biologically active compounds from food and prevention of osteoporosis)
Autori
Verbanac, Donatella ; Perić, Mihaela ; Čipčić Paljetak, Hana ; Matijašić, Mario ; Panek, Marina ; Kraljević, Ivana ; Rogić, Dunja ; Kunović, Ana ; Vranešić, Darija ; Krznarić, Željko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Brošura 21. Skupa o osteoporozi
/ Vukičević, Slobodan ; Morović Vergles, Jadranka - Zagreb : Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 1-27
ISBN
0-000-00000-0
Skup
Skup o osteoporozi (21 ; 2016)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
biološki aktivni spojevi ; osteoporoza ; fitoestrogeni ; polifenoli ; kalcij ; magnezij ; vitamin D
(biologically active compounds ; polyphenols ; phytoestrogens ; calcium ; magnesium ; vitamin D)
Sažetak
Hranu danas ne smatramo lijekom u užem smislu te riječi, no ona može biti važan saveznik u održavanju zdravlja i liječenju bolesti. Činjenica je da gotovo sve namirnice posjeduju stanovita farmakološka svojstva. Bilo da je riječ o povrću ili voću, pojedinim vrstama bjelančevina biljnog ili životinjskog porijekla, čak i o pojedinim sladilima, u velikom broju namirnica nalazi se mnoštvo molekula koje djeluju na metaboličke i fiziološke procese organizma. Te biološki aktivne molekule sudjeluju u osiguravanju potrebne tvari različitim stanicama u organizmu i omogućavaju odvijanje potrebnih metaboličkih procesa. Shvaćanje djelovanja biološki aktivnih molekula u hrani, njihove povezanosti s pojedinim bolestima ili stanjima, pretvorbe tijekom metabolizma i interakcije s pojedinim lijekovima neophodno je kako medicinskim djelatnicima tako i pacijentima. Nadalje, činjenica je da veliki broj lijekova koje danas upotrebljavamo u svakodnevnoj medicini, zapravo potječe iz prirodnih spojeva sadržanih u namirnicama. Tijekom idućeg desetljeća još će i više takvih molekula zasigurno naći svoje mjesto na policama ljekarni. U izlaganju će biti riječi o tome koje su to „zvijezde“ među namirnicama za koje postoje znanstveni dokazi da učinkovito djeluju na prevenciju stanja povezanih s osteoporozom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
MINUTE for IBD - No-6754
Ustanove:
Klinički bolnički centar Zagreb
Profili:
Ivana Kraljević
(autor)
Mihaela Perić
(autor)
Mario Matijašić
(autor)
Donatella Verbanac
(autor)
Hana Čipčić Paljetak
(autor)
Željko Krznarić
(autor)
Dunja Rogić
(autor)