Pregled bibliografske jedinice broj: 84531
Prilagodba hrvatskog stočarstva uvjetima Europske unije
Prilagodba hrvatskog stočarstva uvjetima Europske unije // Prilagodba Europskoj zajednici, hrvatske poljoprivrede, šumarstva i ribarstva / Kolega, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za poljoprivredu i šumarstvo, Sekcija za gospodarstvo : Hrvatsko agronomsko društvo, 2002. str. 68-70 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 84531 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prilagodba hrvatskog stočarstva uvjetima Europske unije
(Adjustment of livestock production in Croatia to the EU conditions)
Autori
Jurić, Ivan ; Đikić, Marija ; Čurik, Ino
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Prilagodba Europskoj zajednici, hrvatske poljoprivrede, šumarstva i ribarstva
/ Kolega, Ante - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za poljoprivredu i šumarstvo, Sekcija za gospodarstvo : Hrvatsko agronomsko društvo, 2002, 68-70
Skup
Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 05.06.2002. - 08.06.2002
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Hrvatska; EU; stočarstvo
(Croatia; EU; livestock)
Sažetak
Stanje stočarske proizvodnje u Hrvatskoj pokazuje pad brojnosti goveda i smanjenje proizvodnje mlijeka i mesa goveda. Nekonkurentnost proizvodnje mesa u odnosu na zemlje razvijenog stočarstva EU je značajna, poglavito u proizvodnji svinja. Smanjenje proizvodnje i nekonkurentnost i na domaćem tržištu, u uvjetima liberizacije, ima za posljedicu veliki uvoz stočarskih proizvoda. Istovremeno velike površine poljoprivrednog zemljišta su se prestale koristiti. Poglavito se ne koriste pašnjaci i livade, znači krmna osnova za preživače. U ovakvim okolnostima provedba obveza proizašlih iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju odvijati će se uz velike teškoće, jer će otežavati rast vlastite domače stočarske proizvodnje. Izgledi za povećanje stočarske proizvodnje u Hrvatskoj su njezine komparativne prednosti u proizvodnji kukuruza, te uz prihvaćanje suvremenih selekcijsko - genetskih, organizacijskih i tehnoloških dostignuća mogla bi se povećati konkurentnost u proizvodnji mesa nepreživača. Blizina velikog talijanskog tržišta teletine i mlade kvalitetne govedine i veliki resursi travnjačkih površina Hrvatske mogu biti osnovica izvoznog programa proizvodnje mesa goveda, ali samo uz uvjet promjene sadašnje selekcijsko-uzgojne strategije i uz odgovarajuću zemljišnu politiku. Tov teladi bi mogao opstati samo uz ekonomski uspješnu proizvodnju mlade govedine (Baby-beefa) koja će se moći povećavati na komparativno uspješnoj proizvodnji kukuruza i zahvaljujući izgrađenim i otplaćenim štalama za tov, u kojima je moguća primjena suvremene tehnologije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo