Pregled bibliografske jedinice broj: 844830
Dodatak sirutke sjenaži lucerne u hranidbi kastriranih ovnova smanjuje koncentraciju octene kiseline u buragu i povećava konzumaciju vode
Dodatak sirutke sjenaži lucerne u hranidbi kastriranih ovnova smanjuje koncentraciju octene kiseline u buragu i povećava konzumaciju vode // 41. Simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 2014. str. 74-75 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 844830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dodatak sirutke sjenaži lucerne u hranidbi kastriranih ovnova smanjuje koncentraciju octene kiseline u buragu i povećava konzumaciju vode
(Whey supplement to alfalfa haylage in wether sheep reduces acetic acid proportion in rumen and increases water intake)
Autori
Vranić, Marina ; Bošnjak Krešimir ; Mašek Tomislav, Leto Josip ; Stjepčević Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
41. Simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ - Zagreb, 2014, 74-75
Skup
41. Simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 09.11.2014. - 12.11.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
osušena sirutka; sjenaža lucerne; octena kiselina konzumacija vode
(dried whey; alfalfa haylage; acetic acid; water intake)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka 5 i 10 grama osušene sirutke kg-1 konzumirane suhe tvari (ST) sjenaže lucerne (SL) na koncentraciju octene kiseline u buragu i ad libitum konzumaciju vode kastriranih ovnova. Dodatak sirutke SL je smanjio koncentraciju octene kiseline u buragu (P>0, 001). Kastrati hranjeni SL uz dodatak 10 g sirutke kg-1 konzumirane ST obroka su imali nižu koncentraciju octene kiseline u odnosu na kastrate hranjene SL uz dodatak 10 g sirutke kg-1 konzumirane ST obroka (P<0, 001). Dodatak sirutke SL je povećao ad libitum konzumaciju vode kastriranih ovnova (P<0, 05). Nisu utvrđene statistički značajne razlike između razine dodatka sirutke na ad libitum konzumaciju vode (P>0, 05). Zaključeno je da dodatak sirutke u prahu SL djeluje i na koncentraciju octene kiseline u buragu i na ad libitum konzumaciju vode, a prema tome i potencijalno na količinu i sastav proizvedenog mlijeka.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Mašek
(autor)
Marina Vranic
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)
Ilija Stjepčević
(autor)
Josip Leto
(autor)