Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 844750

MED U PREHRANI ODRASLE POPULACIJE: KOLIKO ČESTO I ZAŠTO SE KONZUMIRA?


Kenjerić, Daniela; Prlić, Matea; Flanjak, Ivana
MED U PREHRANI ODRASLE POPULACIJE: KOLIKO ČESTO I ZAŠTO SE KONZUMIRA? // Book of abstracts of the 9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 42-42 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 844750 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
MED U PREHRANI ODRASLE POPULACIJE: KOLIKO ČESTO I ZAŠTO SE KONZUMIRA?
(HONEY CONSUMPTION IN ADULTS: FREQUENCY AND REASONS FOR CONSUMPTION)

Autori
Kenjerić, Daniela ; Prlić, Matea ; Flanjak, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts of the 9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016, 42-42

ISBN
978-953-7005-41-2

Skup
9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
med; konzumacija; razlozi odabira; hrana; lijek; odrasli
(honey; consumption; reasons for consumption; food; medicine; adults)

Sažetak
Med je namirnica koju konzumiraju osobe svih dobnih skupina. Motivi za njegovo korištenje su različiti i variraju od jednostavnog zaslađivača do očekivanih terapeutskih učinaka kako u prevenciji tako i u liječenju zdravstvenih problema. Cilj ovog rada bio je utvrditi zastupljenost meda u prehrani odraslih osoba te razloge njegova odabira. Presječno istraživanje provedeno je putem jednokratnog anonimnog upitnika na 111 ispitanika životne dobi od 18 do 79 godina. Učestalost konzumacije meda među odraslom populacijom procjenjivana je kroz niz od 14 pitanja koja su podijeljena u 3 segmenta: podaci o konzumaciji meda, podaci o nabavci meda, te poznavanje meda kao namirnice. Rezultati istraživanja pokazali su da su 96 ispitanika (86 %) konzumenti meda, dok preostalih 15 (14 %) ispitanika nisu konzumenti bilo uslijed toga što med ne vole ili ga ne smiju konzumirati. Med se konzumira dominantno nekoliko puta tjedno a konzumenti su češće žene nego muškarci i češće osobe sa sela nego iz grada. Uglavnom se konzumira rafinirani tekući med pri čemu dominira multiflorni (cvjetni/livadni), a motiv za konzumaciju je češće zdravlje (75 % ispitanika) nego zaslađivanje. Sveukupno gledano s obzirom na brojne pozitivne učinke meda, učestalost konzumacije bi mogla i trebala biti veća, kao i upoznavanje sa vrstama meda sa kojima ljudi možda nisu niti upoznati. Rezultati koji su prikazani u radu mogu biti temelj za usmjerenu promociju ove vrijedne namirnice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Kenjerić, Daniela; Prlić, Matea; Flanjak, Ivana
MED U PREHRANI ODRASLE POPULACIJE: KOLIKO ČESTO I ZAŠTO SE KONZUMIRA? // Book of abstracts of the 9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 42-42 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kenjerić, D., Prlić, M. & Flanjak, I. (2016) MED U PREHRANI ODRASLE POPULACIJE: KOLIKO ČESTO I ZAŠTO SE KONZUMIRA?. U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Book of abstracts of the 9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH.
@article{article, author = {Kenjeri\'{c}, Daniela and Prli\'{c}, Matea and Flanjak, Ivana}, year = {2016}, pages = {42-42}, keywords = {med, konzumacija, razlozi odabira, hrana, lijek, odrasli}, isbn = {978-953-7005-41-2}, title = {MED U PREHRANI ODRASLE POPULACIJE: KOLIKO \v{C}ESTO I ZA\v{S}TO SE KONZUMIRA?}, keyword = {med, konzumacija, razlozi odabira, hrana, lijek, odrasli}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kenjeri\'{c}, Daniela and Prli\'{c}, Matea and Flanjak, Ivana}, year = {2016}, pages = {42-42}, keywords = {honey, consumption, reasons for consumption, food, medicine, adults}, isbn = {978-953-7005-41-2}, title = {HONEY CONSUMPTION IN ADULTS: FREQUENCY AND REASONS FOR CONSUMPTION}, keyword = {honey, consumption, reasons for consumption, food, medicine, adults}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font