Pregled bibliografske jedinice broj: 844643
Korelativni odnosi nekih kvalitetnih parametara u konzumnih jaja
Korelativni odnosi nekih kvalitetnih parametara u konzumnih jaja // Tehnologija mesa, 24 (1983), 12; 361-363 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 844643 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Korelativni odnosi nekih kvalitetnih parametara u
konzumnih jaja
(Correlation between some quality parameters of
commercial eggs)
Autori
Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Kon, Velimir ; Senčić, Đuro
Izvornik
Tehnologija mesa (0494-9846) 24
(1983), 12;
361-363
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
konzumna jaja ; parametri kvalitete
(commercial eggs ; parameters of quality)
Sažetak
U ovom radu su na jajima porijeklom od jednog komercijalnog hibrida kokoši, ispitani pH žumanjka, pH bjelanjka, Haugh jedinice, vrijednosni broj, veličina zračne komorice i njihova međusobna povezanost. Jaja su čuvana u hladnjaku na 4°C četiri tjedna, kroz koji period je utvrđena dinamika fizikalno-kemijskih promjena koje vode narušavanju „izvornog“ kvaliteta jaja. Korelacioni koeficijenti pokazuju da između ispitivanih pojava postoji signifikantna povezanost. Na osnovu ustanovljenih koeficijenata regresije zaključuje se u kojoj mjeri promjena veličine zračne komorice izaziva promjene u pH vrijednostima žumanjka i bjelanjka, Hugh jedinicama i vrijednosnom broju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek