Pregled bibliografske jedinice broj: 844641
Utjecaj prehrane na kognitivne sposobnosti djece
Utjecaj prehrane na kognitivne sposobnosti djece, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 844641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prehrane na kognitivne sposobnosti djece
(Diet and cognition in children)
Autori
Glavaš, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2016
Stranica
27
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
hrana ; prehrana ; omega-3 masne kiseline ; željezo ; nutrijenti
(food ; nutrition ; omega-3 fatty acids ; iron ; nutrients)
Sažetak
U današnje je vrijeme znanost veoma aktivna i mnoga se istraživanja provode na polju medicine i ostalih aspekata života koji utječu na čovjekovo zdravlje i njegovo poboljšanje. Jedan je od tih aspekata i prehrana, koja ima veoma važnu ulogu u čovjekovu rastu i razvoju. Kako mozak, kao najvažniji organ, prolazi glavninu rasta i razvoja u djetinjstvu, u tom je periodu pravilna i uravnotežena prehrana važan čimbenik. Znanstvenici naporno rade u nadi dokazivanja veze između razvoja mozga i prehrane te iako znanost nije još dosegla zaključak o načinu hranjenja koji je jedinstven i odgovarajuć za sve, ono što jest poznato kroz istraživanja je činjenica da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, željezom, flavonoidima, kolinom, itd. osigurava pravilan razvoj mozga i jačanje kognitivnih sposobnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)