Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 844631

Kemijski sastav i funkcionalna svojstva aronije


Križić, Ivana
Kemijski sastav i funkcionalna svojstva aronije, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 844631 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav i funkcionalna svojstva aronije
(Chemical composition and functional properties of chokeberry)

Autori
Križić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
16.09

Godina
2016

Stranica
28

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
aronija ; polifenoli ; antioksidacijsko djelovanje ; karcinom ; dijabetes ; kardiovaskularne bolesti ; funkcionalna hrana
(chokeberry ; polyphenols ; antioxidant activity ; cancer ; diabetes ; cardiovascular diseases ; functional food)

Sažetak
Aronija je vrsta bobičastog voća koja posjeduje nutritivna svojstva zbog kojih je poželjna u ljudskoj prehrani. Osim u svježem stanju na tržištu je prisutna u raznim prerađenim oblicima poput soka, džema, mješavina za čaj i alkoholnih pića. Vrsta koja se najviše konzumira i istražuje je Aronia melanocarpa. Svrstava se među vodeće vrste voća u ukupnom sadržaju polifenola zbog kojih joj se pripisuju snažna antioksidacijska svojstva. Obrana organizma od oksidacijskog stresa igra bitnu ulogu u prevenciji opasnih bolesti današnjice kao što su karcinom, bolesti srca i krvožilnog sustava te dijabetes. Proantocijanidini i antocijanini čine najveći udio u sadržaju ukupnih polifenola i antiradikalnoj aktivnosti. U dosada provedenim znanstvenim istraživanjima najčešće su korišteni sokovi i izolirani ekstrakti. Potrebna su daljnja ispitivanja kako bi se potvrdila njihova terapijska vrijednost. Aronija predstavlja funkcionalnu namirnicu koja postaje sve češći dio prehrambenih navika ljudi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Križić, Ivana
Kemijski sastav i funkcionalna svojstva aronije, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Križić, I. (2016) 'Kemijski sastav i funkcionalna svojstva aronije', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kri\v{z}i\'{c}, Ivana}, year = {2016}, pages = {28}, keywords = {aronija, polifenoli, antioksidacijsko djelovanje, karcinom, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, funkcionalna hrana}, title = {Kemijski sastav i funkcionalna svojstva aronije}, keyword = {aronija, polifenoli, antioksidacijsko djelovanje, karcinom, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, funkcionalna hrana}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kri\v{z}i\'{c}, Ivana}, year = {2016}, pages = {28}, keywords = {chokeberry, polyphenols, antioxidant activity, cancer, diabetes, cardiovascular diseases, functional food}, title = {Chemical composition and functional properties of chokeberry}, keyword = {chokeberry, polyphenols, antioxidant activity, cancer, diabetes, cardiovascular diseases, functional food}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font