Pregled bibliografske jedinice broj: 844569
Antimikrobne aktivnosti ekstrakta korijena sladića (Glycyrrhiza glabra L.)
Antimikrobne aktivnosti ekstrakta korijena sladića (Glycyrrhiza glabra L.), 2016., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek
CROSBI ID: 844569 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antimikrobne aktivnosti ekstrakta korijena sladića (Glycyrrhiza glabra L.)
(Antimicrobial activities of licorice root extract (Glycyrrhiza glabra L.))
Autori
Babić, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
05.09
Godina
2016
Stranica
21
Mentor
Krstin, Ljiljana
Neposredni voditelj
Katanić, Zorana
Ključne riječi
glicirizin; glabridin; ljekovita svojstva; sekundarni metaboliti
(glycyrrhizin; glabridin; healing properties; secondary metabolites)
Sažetak
Sladić (Glycyrrhiza glabra L.) je ljekovita biljka koja je bogata bioaktivnim tvarima kao što su flavonoidi, fenoli, triterpenski saponini, eterična ulja i brojnim drugim. Od svih bioaktivnih tvari izoliranih iz ekstrakta korijena sladića, najvažniji su glicirizin i glabridin koji imaju antimikrobne (antibakterijske i antifungalne) aktivnosti te antiviralno djelovanje. Brojna znanstvena istraživanja potvrdila su pozitivno djelovanje ekstrakta korijena sladića protiv nekih sojeva bakterija i gljivica te virusa. Dosadašnja saznanja i buduća istraživanja trebala bi osigurati učinkovitiju terapiju bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija te djelomično ili potpuno zamijeniti sadašnje lijekove.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju