Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 844546

UTJECAJ GLUTENA NA PREŽIVLJAVANJE PROBIOTIČKIH SOJEVA U SIMULIRANIM UVJETIMA GASTROINTESTINALNOG TRAKTA


Iličić, Lea
UTJECAJ GLUTENA NA PREŽIVLJAVANJE PROBIOTIČKIH SOJEVA U SIMULIRANIM UVJETIMA GASTROINTESTINALNOG TRAKTA, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 844546 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ GLUTENA NA PREŽIVLJAVANJE PROBIOTIČKIH SOJEVA U SIMULIRANIM UVJETIMA GASTROINTESTINALNOG TRAKTA
(THE IMPACT OF GLUTEN ON SURVIVAL OF PROBIOTIC STRAINS IN SIMULATED CONDITIONS OF GASTROINTESTINAL TRACT)

Autori
Iličić, Lea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.09

Godina
2016

Stranica
27

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
gluten; gastrointestinalni trakt; probiotici; adhezija
(gluten; gastrointestinal tract; probiotics; adhesion)

Sažetak
Preživljavanje nepovoljnih uvjeta gastrointestinalnog trakta (GIT) jedan je od ključnih kriterija pri odabiru probiotičkih sojeva jer je GIT ciljno mjesto njihovog djelovanja. Stoga, cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj dodatka glutena (γ=1 mg/mL) na in vitro preživljavanje Lactobacillus sojeva u simuliranim sokovima GIT-a. Prema dobivenim rezultatima, dodatak glutena u navedenoj koncentraciji nema značajan učinak na preživljavanje BMK. Osim toga, ispitan je i utjecaj glutena na rast Lactobacillus sojeva u optimalnoj MRS hranjivoj podlozi i nije dokazan štetan učinak njegove prisutnosti u podlozi za rast. Kako bi se provjerila kompatibilnost probiotičkih sojeva in vitro proveden je test koegzistencije. Naime, bakterije mogu antagonistički djelovati prema drugim bakterijskim sojevima čime snižavaju njihovu sposobnost preživljavanja što posljedično dovodi do smanjenja učinkovitosti primijenjenog probiotika. Rezultati pokazuju da ispitani sojevi mogu rasti kao združena kultura u istoj hranjivoj podlozi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Iličić, Lea
UTJECAJ GLUTENA NA PREŽIVLJAVANJE PROBIOTIČKIH SOJEVA U SIMULIRANIM UVJETIMA GASTROINTESTINALNOG TRAKTA, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Iličić, L. (2016) 'UTJECAJ GLUTENA NA PREŽIVLJAVANJE PROBIOTIČKIH SOJEVA U SIMULIRANIM UVJETIMA GASTROINTESTINALNOG TRAKTA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ili\v{c}i\'{c}, Lea}, year = {2016}, pages = {27}, keywords = {gluten, gastrointestinalni trakt, probiotici, adhezija}, title = {UTJECAJ GLUTENA NA PRE\v{Z}IVLJAVANJE PROBIOTI\v{C}KIH SOJEVA U SIMULIRANIM UVJETIMA GASTROINTESTINALNOG TRAKTA}, keyword = {gluten, gastrointestinalni trakt, probiotici, adhezija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ili\v{c}i\'{c}, Lea}, year = {2016}, pages = {27}, keywords = {gluten, gastrointestinal tract, probiotics, adhesion}, title = {THE IMPACT OF GLUTEN ON SURVIVAL OF PROBIOTIC STRAINS IN SIMULATED CONDITIONS OF GASTROINTESTINAL TRACT}, keyword = {gluten, gastrointestinal tract, probiotics, adhesion}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font