Pregled bibliografske jedinice broj: 844546
UTJECAJ GLUTENA NA PREŽIVLJAVANJE PROBIOTIČKIH SOJEVA U SIMULIRANIM UVJETIMA GASTROINTESTINALNOG TRAKTA
UTJECAJ GLUTENA NA PREŽIVLJAVANJE PROBIOTIČKIH SOJEVA U SIMULIRANIM UVJETIMA GASTROINTESTINALNOG TRAKTA, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 844546 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ GLUTENA NA PREŽIVLJAVANJE PROBIOTIČKIH SOJEVA U SIMULIRANIM UVJETIMA GASTROINTESTINALNOG TRAKTA
(THE IMPACT OF GLUTEN ON SURVIVAL OF PROBIOTIC STRAINS IN SIMULATED CONDITIONS OF GASTROINTESTINAL TRACT)
Autori
Iličić, Lea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.09
Godina
2016
Stranica
27
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
gluten; gastrointestinalni trakt; probiotici; adhezija
(gluten; gastrointestinal tract; probiotics; adhesion)
Sažetak
Preživljavanje nepovoljnih uvjeta gastrointestinalnog trakta (GIT) jedan je od ključnih kriterija pri odabiru probiotičkih sojeva jer je GIT ciljno mjesto njihovog djelovanja. Stoga, cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj dodatka glutena (γ=1 mg/mL) na in vitro preživljavanje Lactobacillus sojeva u simuliranim sokovima GIT-a. Prema dobivenim rezultatima, dodatak glutena u navedenoj koncentraciji nema značajan učinak na preživljavanje BMK. Osim toga, ispitan je i utjecaj glutena na rast Lactobacillus sojeva u optimalnoj MRS hranjivoj podlozi i nije dokazan štetan učinak njegove prisutnosti u podlozi za rast. Kako bi se provjerila kompatibilnost probiotičkih sojeva in vitro proveden je test koegzistencije. Naime, bakterije mogu antagonistički djelovati prema drugim bakterijskim sojevima čime snižavaju njihovu sposobnost preživljavanja što posljedično dovodi do smanjenja učinkovitosti primijenjenog probiotika. Rezultati pokazuju da ispitani sojevi mogu rasti kao združena kultura u istoj hranjivoj podlozi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)