Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 844502

Izabrani parametri kvalitete silaže cijele biljke kukuruza s velikih farma Republike Hrvatske


Zurak, Dora
Izabrani parametri kvalitete silaže cijele biljke kukuruza s velikih farma Republike Hrvatske, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 844502 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izabrani parametri kvalitete silaže cijele biljke kukuruza s velikih farma Republike Hrvatske
(Selected quality parameters of corn silage from large farms in Croatia)

Autori
Zurak, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2016

Stranica
35

Mentor
Kljak, Kristina

Ključne riječi
kukuruzna silaža; vlaga; pH silaže; aromatska svojstva; raspodjela veličine čestica
(corn silage; moisture; silage pH; aroma; particle size distribution)

Sažetak
Silaža cijele biljke kukuruza glavno je voluminozno krmivo u hranidbi preživača u RH. Na kvalitetu silaže može utjecati cijeli niz čimbenika zbog čega je cilj ovog rada bio na temelju izabranih parametra kvalitete pokazati u kojoj je mjeri provedeno uspješno siliranje ovog voluminoznog krmiva u upotrebi na velikim farmama kontinentalne RH tijekom proljeća 2016. godine. Izabrani parametri kvalitete su sadržaj vlage, pH vrijednost, veličina čestica, koristeći Penn State Particle Separator (PSPS) sita, i aromatska svojstva, prema kitu "Sil-All for corn silage" (Danstar Ferment Ag, Švicarska). 33 uzorka silaže reprezentativno je uzorkovano uzimanjem silaže sa cijelog presjeka silosa. Od istraživanih uzoraka trećina je imala udio vlage van granica optimalnog raspona (30 – 40%). pH vrijednost svih silaža je bila unutar optimalnih granica što upućuje da je aktivna faza siliranja dobro provedena. Međutim, dvije trećine uzoraka je imalo različita aromatska svojstva od poželjnih što upućuje da je tijekom stabilne faze došlo do promjene u sastavu produkata fermentacije. Kod raspodjele čestica na PSPS sitima polovica ili više od polovice uzoraka je imalo udjele na pojedinim sitima van optimalnih raspona. Unatoč niskoj pH vrijednosti silaža, neadekvatna gustoća sabijanja, djelomična penetracija kisika i nedostatak supstrata moguć su uzrok promjene aromatskih svojstava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dora Zurak (autor)

Avatar Url Kristina Kljak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zurak, Dora
Izabrani parametri kvalitete silaže cijele biljke kukuruza s velikih farma Republike Hrvatske, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Zurak, D. (2016) 'Izabrani parametri kvalitete silaže cijele biljke kukuruza s velikih farma Republike Hrvatske', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zurak, Dora}, year = {2016}, pages = {35}, keywords = {kukuruzna sila\v{z}a, vlaga, pH sila\v{z}e, aromatska svojstva, raspodjela veli\v{c}ine \v{c}estica}, title = {Izabrani parametri kvalitete sila\v{z}e cijele biljke kukuruza s velikih farma Republike Hrvatske}, keyword = {kukuruzna sila\v{z}a, vlaga, pH sila\v{z}e, aromatska svojstva, raspodjela veli\v{c}ine \v{c}estica}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zurak, Dora}, year = {2016}, pages = {35}, keywords = {corn silage, moisture, silage pH, aroma, particle size distribution}, title = {Selected quality parameters of corn silage from large farms in Croatia}, keyword = {corn silage, moisture, silage pH, aroma, particle size distribution}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font