Pregled bibliografske jedinice broj: 844502
Izabrani parametri kvalitete silaže cijele biljke kukuruza s velikih farma Republike Hrvatske
Izabrani parametri kvalitete silaže cijele biljke kukuruza s velikih farma Republike Hrvatske, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 844502 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izabrani parametri kvalitete silaže cijele biljke kukuruza s velikih farma Republike Hrvatske
(Selected quality parameters of corn silage from large farms in Croatia)
Autori
Zurak, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2016
Stranica
35
Mentor
Kljak, Kristina
Ključne riječi
kukuruzna silaža; vlaga; pH silaže; aromatska svojstva; raspodjela veličine čestica
(corn silage; moisture; silage pH; aroma; particle size distribution)
Sažetak
Silaža cijele biljke kukuruza glavno je voluminozno krmivo u hranidbi preživača u RH. Na kvalitetu silaže može utjecati cijeli niz čimbenika zbog čega je cilj ovog rada bio na temelju izabranih parametra kvalitete pokazati u kojoj je mjeri provedeno uspješno siliranje ovog voluminoznog krmiva u upotrebi na velikim farmama kontinentalne RH tijekom proljeća 2016. godine. Izabrani parametri kvalitete su sadržaj vlage, pH vrijednost, veličina čestica, koristeći Penn State Particle Separator (PSPS) sita, i aromatska svojstva, prema kitu "Sil-All for corn silage" (Danstar Ferment Ag, Švicarska). 33 uzorka silaže reprezentativno je uzorkovano uzimanjem silaže sa cijelog presjeka silosa. Od istraživanih uzoraka trećina je imala udio vlage van granica optimalnog raspona (30 – 40%). pH vrijednost svih silaža je bila unutar optimalnih granica što upućuje da je aktivna faza siliranja dobro provedena. Međutim, dvije trećine uzoraka je imalo različita aromatska svojstva od poželjnih što upućuje da je tijekom stabilne faze došlo do promjene u sastavu produkata fermentacije. Kod raspodjele čestica na PSPS sitima polovica ili više od polovice uzoraka je imalo udjele na pojedinim sitima van optimalnih raspona. Unatoč niskoj pH vrijednosti silaža, neadekvatna gustoća sabijanja, djelomična penetracija kisika i nedostatak supstrata moguć su uzrok promjene aromatskih svojstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb