Pregled bibliografske jedinice broj: 844480
Sadržaj makroelemenata u UHT procesiranom mlijeku različitih proizvođača
Sadržaj makroelemenata u UHT procesiranom mlijeku različitih proizvođača // 42 Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Rajka Božanić (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2016. str. 53-54 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 844480 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj makroelemenata u UHT procesiranom mlijeku različitih proizvođača
(Macroelements content in UHT milk produced by different manufacturers)
Autori
Bilandžić, Nina ; Sedak, Marija ; Čalopek, Bruno ; Đokić, Maja ; Božić Luburić, Đurđica ; Solomun Kolanović, Božica ; Varenina, Ivana ; Varga, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
42 Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
/ Rajka Božanić - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2016, 53-54
Skup
42 Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 09.11.2016. - 12.11.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
UHT mlijeko; makroelementi; kalcij; natrij; kalij; magnezij; ICP-MS
(UHT milk; macroelements; calcium; sodium; potassium; magnesium; ICP-MS)
Sažetak
Mlijeko i mliječni proizvodi važan su izvor makrominerala i mikroelemenata u prehrani. Stoga određivanje koncentracija elemenata u mlijeku ima važnost zbog njegova prehrambenog i toksikološkog značaja u ljudskom zdravlju. U prethodnim istraživanjima, analize elemenata u mlijeku obično su bile usmjerene na sirovo mlijeko i na razlikovanje mlijeka od različitih životinja ili razlika u koncentracijama ovisno o razdoblju, odnosno mjestu uzorkovanja. Cilj ovog rada je istražiti koncentracije makro i mikroelemenata u proceriranom kravljem mlijeku. Dakle, uzorci steriliziranog trajnog mlijeka sa 2, 8 % mliječne masti od tri različita proizvođača mlijeka iz Hrvatske te jednog mlijeka proizvedenog u Europskoj uniji prikupljeni su u velikim oprskrbinm centrima u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu. Koncentracije makroelemenata kalcija (Ca), kalija (K), natrija (Na), i magnezija (Mg) u uzorcima mlijeka analizirane su pomoću induktivno spergnute plazme s masenom spektrometrijom (ICP-MS). Koncentracije elemenata određene su u rasponima (mg/kg): Ca 1069, 3–1374, 4 ; K 14, 1–17, 9 ; Na 342, 0–447, 5 ; Mg 96, 3–121, 6. Utvrđene su značajne razlike u koncentracijama Ca i Na (p 0, 05, svi) između uzoraka mlijeka različitih proizvođača iz Hrvatske. Nisu utvrđene značajne razlike u koncentracijama elemenata između uvoznog mlijeka i mlijeka iz Hrvatske. Gotovo da i nema literaturnih podataka o koncentracijama elemenata u UHT mlijeku. Stoga su koncentracije elemenata uspoređene s koncentracijama dobivenim u sirovom kravljem mlijeku i koncentracije su unutar raspona navedenih u prethodnim studijama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Profili:
Nina Bilandžić
(autor)
Božica Solomun
(autor)
Maja Đokić
(autor)
Marija Sedak
(autor)
Ivana Varenina
(autor)