Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 844454

Razdvajanje biopolimera kazeina na alfa, beta i kapa frakciju: karakterizacija strukture


Kratofil Krehula, Ljerka; Šuka, Sniježana; Gilja, Vanja; Katančić, Zvonimir; Hrnjak-Murgić, Zlata
Razdvajanje biopolimera kazeina na alfa, beta i kapa frakciju: karakterizacija strukture // International Conference 16th Ružička days "Today Science-Tomorrow Industry" / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016. str. 44-44 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 844454 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razdvajanje biopolimera kazeina na alfa, beta i kapa frakciju: karakterizacija strukture
(Separation of casein biopolymer on alpha, beta and kappa fractions: structure characterization)

Autori
Kratofil Krehula, Ljerka ; Šuka, Sniježana ; Gilja, Vanja ; Katančić, Zvonimir ; Hrnjak-Murgić, Zlata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
International Conference 16th Ružička days "Today Science-Tomorrow Industry" / Jukić, Ante - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016, 44-44

ISBN
978-953-6894-58-1

Skup
Međunarodni znanstveno-stručni skup 16. Ružičkini dani "Danas znanost-sutra industrija"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2016. - 23.09.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
biopolimer ; frakcije ; kazein
(biopolymer ; fraction ; casein)

Sažetak
Kazein je biopolimer, tj. protein koji se izdvaja iz mlijeka i predstavlja 93 % suhe tvari u mlijeku. Velika prednost biopolimera njihova je biorazgradljivost i biokompatibilnost pa su od iznimne važnosti za specifične primjene : u prehrambenoj industriji, kozmetici, industriji ljepila, bojila, tinte i tekstila. Osnovne komponente kazeina su aminokiseline, a prema kemijskom sastavu i strukturi molekula razlikuju se tri osnovne frakcije kazeina: α, β i κ frakcija. Izdvajanje kazeina iz mlijeka provedeno je zakiseljavanjem pri čemu je došlo do koagulacije i taloženja kazeina. Postupnim mijenjanjem pH vrijednosti od 6, 6 do 4, 9 izdvojene su zasebne frakcije kazeina i provedena je njihova karakterizacija. Kako bi se dobio uvid u sastav i strukturu istraživanih uzoraka frakcija kazeina, karakterizacija je provedena infracrvenom spektroskopijom s Fourierovom transformacijom (FTIR) i diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom (DSC). FTIR spektroskopija pokazala je značajne razlike između pojedinih frakcija. Diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom utvrđeno je da su svojstva polaznog kazeina gotovo u potpunosti jednaka svojstvima α frakcije iz čega se može zaključiti da je ona dominantna frakcija kazeina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kratofil Krehula, Ljerka; Šuka, Sniježana; Gilja, Vanja; Katančić, Zvonimir; Hrnjak-Murgić, Zlata
Razdvajanje biopolimera kazeina na alfa, beta i kapa frakciju: karakterizacija strukture // International Conference 16th Ružička days "Today Science-Tomorrow Industry" / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016. str. 44-44 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kratofil Krehula, L., Šuka, S., Gilja, V., Katančić, Z. & Hrnjak-Murgić, Z. (2016) Razdvajanje biopolimera kazeina na alfa, beta i kapa frakciju: karakterizacija strukture. U: Jukić, A. (ur.)International Conference 16th Ružička days "Today Science-Tomorrow Industry".
@article{article, author = {Kratofil Krehula, Ljerka and \v{S}uka, Snije\v{z}ana and Gilja, Vanja and Katan\v{c}i\'{c}, Zvonimir and Hrnjak-Murgi\'{c}, Zlata}, editor = {Juki\'{c}, A.}, year = {2016}, pages = {44-44}, keywords = {biopolimer, frakcije, kazein}, isbn = {978-953-6894-58-1}, title = {Razdvajanje biopolimera kazeina na alfa, beta i kapa frakciju: karakterizacija strukture}, keyword = {biopolimer, frakcije, kazein}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kratofil Krehula, Ljerka and \v{S}uka, Snije\v{z}ana and Gilja, Vanja and Katan\v{c}i\'{c}, Zvonimir and Hrnjak-Murgi\'{c}, Zlata}, editor = {Juki\'{c}, A.}, year = {2016}, pages = {44-44}, keywords = {biopolymer, fraction, casein}, isbn = {978-953-6894-58-1}, title = {Separation of casein biopolymer on alpha, beta and kappa fractions: structure characterization}, keyword = {biopolymer, fraction, casein}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font