Pregled bibliografske jedinice broj: 844454
Razdvajanje biopolimera kazeina na alfa, beta i kapa frakciju: karakterizacija strukture
Razdvajanje biopolimera kazeina na alfa, beta i kapa frakciju: karakterizacija strukture // International Conference 16th Ružička days "Today Science-Tomorrow Industry" / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016. str. 44-44 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 844454 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razdvajanje biopolimera kazeina na alfa, beta i kapa frakciju: karakterizacija strukture
(Separation of casein biopolymer on alpha, beta and kappa fractions: structure characterization)
Autori
Kratofil Krehula, Ljerka ; Šuka, Sniježana ; Gilja, Vanja ; Katančić, Zvonimir ; Hrnjak-Murgić, Zlata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
International Conference 16th Ružička days "Today Science-Tomorrow Industry"
/ Jukić, Ante - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016, 44-44
ISBN
978-953-6894-58-1
Skup
Međunarodni znanstveno-stručni skup 16. Ružičkini dani "Danas znanost-sutra industrija"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2016. - 23.09.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
biopolimer ; frakcije ; kazein
(biopolymer ; fraction ; casein)
Sažetak
Kazein je biopolimer, tj. protein koji se izdvaja iz mlijeka i predstavlja 93 % suhe tvari u mlijeku. Velika prednost biopolimera njihova je biorazgradljivost i biokompatibilnost pa su od iznimne važnosti za specifične primjene : u prehrambenoj industriji, kozmetici, industriji ljepila, bojila, tinte i tekstila. Osnovne komponente kazeina su aminokiseline, a prema kemijskom sastavu i strukturi molekula razlikuju se tri osnovne frakcije kazeina: α, β i κ frakcija. Izdvajanje kazeina iz mlijeka provedeno je zakiseljavanjem pri čemu je došlo do koagulacije i taloženja kazeina. Postupnim mijenjanjem pH vrijednosti od 6, 6 do 4, 9 izdvojene su zasebne frakcije kazeina i provedena je njihova karakterizacija. Kako bi se dobio uvid u sastav i strukturu istraživanih uzoraka frakcija kazeina, karakterizacija je provedena infracrvenom spektroskopijom s Fourierovom transformacijom (FTIR) i diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom (DSC). FTIR spektroskopija pokazala je značajne razlike između pojedinih frakcija. Diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom utvrđeno je da su svojstva polaznog kazeina gotovo u potpunosti jednaka svojstvima α frakcije iz čega se može zaključiti da je ona dominantna frakcija kazeina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Ljerka Kratofil Krehula
(autor)
Zvonimir Katančić
(autor)
Zlata Hrnjak-Murgić
(autor)
Vanja Gilja
(autor)