Pregled bibliografske jedinice broj: 844361
Putevi do zadovoljnoga gosta
Putevi do zadovoljnoga gosta. Opatija: Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, 2012 (prirucnik)
CROSBI ID: 844361 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Putevi do zadovoljnoga gosta
(The ways to satisfaction guest)
Autori
Galičić, Vlado ; Laškarin, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, strucna
Izdavač
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci
Grad
Opatija
Godina
2012
Stranica
408
ISBN
978-953-7842-00-0
Ključne riječi
Ugostiteljstvo ; turizam ; gosti
(Hospitality ; tourism ; guests)
Sažetak
U vrijeme kada je turizam kod nas postao izrazito sezonalna djelatnost, kada je nestao imidž ugostitelja-gospodina a ugostiteljstvo izgubilo nekadašnji integritet i u njemu rade nedovoljno i neadekvatno plaćeni radnici, autori objavljuju knjigu «PUTEVI DO ZADOVOLJNOGA GOSTA“. Knjiga, koja predstavlja svojevrsni priručnik za bolje razumijevanje ugostiteljstva i turizma prije svega, namijenjena je učenicima osmih razreda osnovne škole, koji razmišljaju o nastavku školovanja u jednoj od srednjih strukovnih škola ; svim sadašnjim učenicima ugostiteljskih, ugostiteljsko-turističkih i hotelijersko-turističkih škola ; studentima privatnih i javnih visokih škola i fakulteta koji izučavaju ugostiteljstvo i turizam ; svima koji su zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu i žele napredovati u svom poslu ; novinarima koji pišu ili će pisati, govore ili će govoriti o ugostiteljstvu i turizmu. Sadržaj knjige opravdao je postavljeni cilj a taj je da svima koji je budu (pro)čitali ona mora pomoći u razbijanju predrasuda vezanih uz turizam (da su to samo brojke o gužvama na cesti, dolascima i noćenjima turista) i ugostiteljstvo (svatko može raditi u ugostiteljstvu i zvati se ugostiteljem). Knjiga je obima 418 stranica na kojima se nalazi 1.120 novinskih naslova vezanih uz turizam i ugostiteljstvo ; 117 istinitih događaja iz ugostiteljsko-turističke prakse ; 54 tablice sa podacima o turizmu i ugostiteljstvu Hrvatske, Europe i Svijeta ; 195 izjava osoba koje (ne)razumiju turizam i ugostiteljstvo. Autori u knjizi prilažu i globalni etički kodeks za turizam UNWTO-a, pregled važećih zakona i provedbenih propisa iz područja ugostiteljstva i turizma ; propise Republike Hrvatske iz drugih područja važnih za turizam ; daju pregled velikana svjetskog turizma i ugostiteljstva a na kraju knjige navedene se Posebne uzance u ugostiteljstvu. Autori u knjizi na temelju predočenih podataka i informacija dokazuju hipotezu da je ugostiteljstvo važno, da se s turizmom najbolje uklapa u globalne procese, ali je istovremeno i pastorče koje ne dobiva zasluženu nagradu od ekonomske politike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija
Profili:
Marina Laškarin Ažić
(autor)