Pregled bibliografske jedinice broj: 844356
Organizacija i kategorizacija ugostiteljskih objekata
Organizacija i kategorizacija ugostiteljskih objekata / Radišić, Franjo ; Ružić, Drago (ur.).
Opatija: Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, 2005
CROSBI ID: 844356 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Organizacija i kategorizacija ugostiteljskih objekata
(Organization and categorization of hospitality object)
Autori
Cerović, Zdenko ; Pavia, Nadia ; Galičić, Vlado
Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)
Izdavač
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci
Grad
Opatija
Godina
2005
Stranica
259
ISBN
953-6198-50-9
Ključne riječi
Organizacija ; kategorizacija ; ugostiteljstvo
(Organization ; categorization ; hospitality)
Sažetak
U prvom poglavlju knjige, pod naslovom «Hotelijerstvo kao gospodarska djelatnost», obrađuje se pojmovno određenje ugostiteljstva, hotelijerstva kao gospodarske djelatnosti, ali se i razmatra povijesni razvoj hotelijerstva. Osim toga, obađuje se problematika svjetskih hotelskih lanaca i aktualnih brandova. Poglavlje završava opisom obilježja hotelske ponude u Republici Hrvatskoj. U drugom poglavlju, «Hotel kao poslovni objekt», definira se hotel, obrazlaže struktura i sadržaj hotelskih traktova te upućuje čitatelje na važnost definiranja hotelskog proizvoda. U trećem poglavlju udžbenika, pod nazivom «Standardizacija ugostiteljskih objekata», posebna se pozornost posvećuje standardizaciji u ugostiteljstvu, ali i hotelskim standardima. Naročito onim standardima koji se trebaju propisati u ugostiteljskim objektima za smještaj. Poglavlje završava sa standardima usluge prehrane i HACCP sustavom. Četvrto poglavlje knjige, s naslovom «Razvrstavanje i kategorizacija objekata u hotelijerstvu», izvršeno je analitičko razvrstavanje objekata u hotelijerstvu, zatim je naglašen opći značaj procesa kategorizacije hotela, svrha i ciljevi kategorizacije te najnovija polazišta za definiranje posebnih standarda i posebne kvalitete hotela. Poglavlje završava opravdanim ukazivanjem na kadrove i standarde vezane uz ovu najznačajniju komponentu u pružanju ugostiteljskih usluga. Knjiga završava petim poglavljem, koje ima naslov «Minimalni uvjeti za poslovanje ugostiteljskih objekata», a u kojem se analitički razmatraju odredbe «Pravilnika o razvrstavanju, kategorizaciji, posebnim standardima i posebnoj kvaliteti smještajnih objekata iz skupine HOTELI», «Posebni standardi za hotele», «Elementi za kategorizaciju hotela – postojeći i novi objekti» te odredbe «Posebnih uzanci u ugostiteljstvu»
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0116008
Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija