Pregled bibliografske jedinice broj: 842457
Ispitivanje pivarske kakvoće višenamjenskih sorti ječma Poljoprivrednog instituta Osijek
Ispitivanje pivarske kakvoće višenamjenskih sorti ječma Poljoprivrednog instituta Osijek, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 842457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje pivarske kakvoće višenamjenskih sorti
ječma Poljoprivrednog instituta Osijek
(The investigation of brewing quality of
multipurpose barley cultivars of Agricultural
Institute Osijek)
Autori
Lenart, Leon
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.10
Godina
2016
Stranica
42
Mentor
Krstanović, Vinko ; Mastanjević, Kristina
Ključne riječi
višenamjenske sorte ječma ; sladarska kakvoća
(multipurpose barley cultivars ; malting quality)
Sažetak
U ovom radu je provedeno istraživanje sladarske kakvoće 11 sorti ječma: sedam pivarsko-stočnih, dvije čisto pivarske i dvije stočne sorte ječma. Istraživanja obuhvaćaju analize iz 2011., 2012. i 2013. godine. Za udjele β- glukana uspoređivane su vrijednosti za ječam sa tri lokacije, Osijek, Slavonski Brod i Tovarnik. Analize ostalih parametara kakvoće radile su se samo na ječmu s Osječke lokacije. Cilj rada je bila usporedba dobivenih rezultata s dostupnim podacima u znanstveno-stručnoj literaturi, kako za pivarske i pivarsko-stočne tako i za stočne sorte ječma. Prema pokazateljima sladarske kakvoće ocijenjena je njihova podobnost za proizvodnju piva. Najbolje vrijednosti svih parametara kakvoće očekivano su pokazale obje pivarske sorte ječma (Vanessa i Tiffany). Kod pivarsko-stočnih sorti nisu zabilježena velika odstupanja od zadanih parametara, no među njima Maxim, Lukas i Gazda pokazuju lošije rezultate razlike fine i grube meljave i viskoznosti za 2011. godinu, te friabilnosti tijekom sve tri godine. Međutim, treba naglasiti da je stočna sorta Bravo pokazala izvrsne rezultate sladarske kakvoće 2011. godine u nekoliko određivanih parametara: friabilnosti (89, 16 %), razlike fine i grube meljave (2 %), viskoznosti (1, 5 mPas) i Kolbachovom indeksu (41, 55 %).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek