Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 842457

Ispitivanje pivarske kakvoće višenamjenskih sorti ječma Poljoprivrednog instituta Osijek


Lenart, Leon
Ispitivanje pivarske kakvoće višenamjenskih sorti ječma Poljoprivrednog instituta Osijek, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 842457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje pivarske kakvoće višenamjenskih sorti ječma Poljoprivrednog instituta Osijek
(The investigation of brewing quality of multipurpose barley cultivars of Agricultural Institute Osijek)

Autori
Lenart, Leon

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
10.10

Godina
2016

Stranica
42

Mentor
Krstanović, Vinko ; Mastanjević, Kristina

Ključne riječi
višenamjenske sorte ječma ; sladarska kakvoća
(multipurpose barley cultivars ; malting quality)

Sažetak
U ovom radu je provedeno istraživanje sladarske kakvoće 11 sorti ječma: sedam pivarsko-stočnih, dvije čisto pivarske i dvije stočne sorte ječma. Istraživanja obuhvaćaju analize iz 2011., 2012. i 2013. godine. Za udjele β- glukana uspoređivane su vrijednosti za ječam sa tri lokacije, Osijek, Slavonski Brod i Tovarnik. Analize ostalih parametara kakvoće radile su se samo na ječmu s Osječke lokacije. Cilj rada je bila usporedba dobivenih rezultata s dostupnim podacima u znanstveno-stručnoj literaturi, kako za pivarske i pivarsko-stočne tako i za stočne sorte ječma. Prema pokazateljima sladarske kakvoće ocijenjena je njihova podobnost za proizvodnju piva. Najbolje vrijednosti svih parametara kakvoće očekivano su pokazale obje pivarske sorte ječma (Vanessa i Tiffany). Kod pivarsko-stočnih sorti nisu zabilježena velika odstupanja od zadanih parametara, no među njima Maxim, Lukas i Gazda pokazuju lošije rezultate razlike fine i grube meljave i viskoznosti za 2011. godinu, te friabilnosti tijekom sve tri godine. Međutim, treba naglasiti da je stočna sorta Bravo pokazala izvrsne rezultate sladarske kakvoće 2011. godine u nekoliko određivanih parametara: friabilnosti (89, 16 %), razlike fine i grube meljave (2 %), viskoznosti (1, 5 mPas) i Kolbachovom indeksu (41, 55 %).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)

Avatar Url Vinko Krstanović (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Lenart, Leon
Ispitivanje pivarske kakvoće višenamjenskih sorti ječma Poljoprivrednog instituta Osijek, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Lenart, L. (2016) 'Ispitivanje pivarske kakvoće višenamjenskih sorti ječma Poljoprivrednog instituta Osijek', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lenart, Leon}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {vi\v{s}enamjenske sorte je\v{c}ma, sladarska kakvo\'{c}a}, title = {Ispitivanje pivarske kakvo\'{c}e vi\v{s}enamjenskih sorti je\v{c}ma Poljoprivrednog instituta Osijek}, keyword = {vi\v{s}enamjenske sorte je\v{c}ma, sladarska kakvo\'{c}a}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lenart, Leon}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {multipurpose barley cultivars, malting quality}, title = {The investigation of brewing quality of multipurpose barley cultivars of Agricultural Institute Osijek}, keyword = {multipurpose barley cultivars, malting quality}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font