Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 842295

Antioksidativna aktivnost modelnih sustava fenola, šećera i pektina


Pehar, Martina
Antioksidativna aktivnost modelnih sustava fenola, šećera i pektina, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar (BiH)


CROSBI ID: 842295 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativna aktivnost modelnih sustava fenola, šećera i pektina
(Antioxidant activity of model systems of phenols, sugar and pectin)

Autori
Pehar, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar (BiH)

Datum
26.09

Godina
2016

Stranica
48

Mentor
Mirela Kopjar

Ključne riječi
antioksidativna aktivnost ; fenol ; šećer ; pektin ; katehin ; kvercetin
(antioxidant activity ; phenolic ; sugar ; pectin ; catechin ; quercetin)

Sažetak
Zadatak ovoga rada bio je odrediti antioksidativnu aktivnost modelnih otopina fenolnih tvari, fenolnih tvari/šećera, fenolnih tvari/pektina i fenolnih tvari/šećera/pektina. Od fenolnih tvari korišteni su katehin i kvercetin, od šećera trehaloza i saharoza, te niskoesterificirani pektin. Za određivanje su korištene: DPPH, ABTS i FRAP metoda. Također, bilo je potrebno utvrditi sinergistički odnosno antagonistički efekt na antioksidativnu aktivnost modelnih sustava tijekom skladištenja od mjesec dana. Iz rezultata je vidljivo da matriks sustava odnosno kemijski sastav diktira interakcije između sastojaka sustave a samim time dolazi i do promjena u antioksidativnoj aktivnosti. Također je vidljivo da antioksidativna aktivnost znatno ovisi o primijenjenoj metodi za određivanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pehar, Martina
Antioksidativna aktivnost modelnih sustava fenola, šećera i pektina, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar (BiH)
Pehar, M. (2016) 'Antioksidativna aktivnost modelnih sustava fenola, šećera i pektina', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar (BiH).
@phdthesis{phdthesis, author = {Pehar, Martina}, year = {2016}, pages = {48}, keywords = {antioksidativna aktivnost, fenol, \v{s}e\'{c}er, pektin, katehin, kvercetin}, title = {Antioksidativna aktivnost modelnih sustava fenola, \v{s}e\'{c}era i pektina}, keyword = {antioksidativna aktivnost, fenol, \v{s}e\'{c}er, pektin, katehin, kvercetin}, publisherplace = {Mostar (BiH)} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pehar, Martina}, year = {2016}, pages = {48}, keywords = {antioxidant activity, phenolic, sugar, pectin, catechin, quercetin}, title = {Antioxidant activity of model systems of phenols, sugar and pectin}, keyword = {antioxidant activity, phenolic, sugar, pectin, catechin, quercetin}, publisherplace = {Mostar (BiH)} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font