Pregled bibliografske jedinice broj: 842295
Antioksidativna aktivnost modelnih sustava fenola, šećera i pektina
Antioksidativna aktivnost modelnih sustava fenola, šećera i pektina, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar (BiH)
CROSBI ID: 842295 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativna aktivnost modelnih sustava fenola,
šećera i pektina
(Antioxidant activity of model systems of phenols,
sugar and pectin)
Autori
Pehar, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar (BiH)
Datum
26.09
Godina
2016
Stranica
48
Mentor
Mirela Kopjar
Ključne riječi
antioksidativna aktivnost ; fenol ; šećer ; pektin ; katehin ; kvercetin
(antioxidant activity ; phenolic ; sugar ; pectin ; catechin ; quercetin)
Sažetak
Zadatak ovoga rada bio je odrediti antioksidativnu aktivnost modelnih otopina fenolnih tvari, fenolnih tvari/šećera, fenolnih tvari/pektina i fenolnih tvari/šećera/pektina. Od fenolnih tvari korišteni su katehin i kvercetin, od šećera trehaloza i saharoza, te niskoesterificirani pektin. Za određivanje su korištene: DPPH, ABTS i FRAP metoda. Također, bilo je potrebno utvrditi sinergistički odnosno antagonistički efekt na antioksidativnu aktivnost modelnih sustava tijekom skladištenja od mjesec dana. Iz rezultata je vidljivo da matriks sustava odnosno kemijski sastav diktira interakcije između sastojaka sustave a samim time dolazi i do promjena u antioksidativnoj aktivnosti. Također je vidljivo da antioksidativna aktivnost znatno ovisi o primijenjenoj metodi za određivanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)