Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 842290

Utjecaj temperature na antioksidativnu aktivnost modelnih otopina fenola i šećera


Pehar, Ružica
Utjecaj temperature na antioksidativnu aktivnost modelnih otopina fenola i šećera, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 842290 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature na antioksidativnu aktivnost modelnih otopina fenola i šećera
(Influence of temperature on antioxidant activity of model solutions of phenolic and sugars)

Autori
Pehar, Ružica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
26.09

Godina
2016

Stranica
52

Mentor
Mirela Kopjar

Ključne riječi
fenoli; antioksidativna aktivnost; katehin; kvercetin; saharoza; trehaloza
(phenols; antioxidant activity; catechin; quercetin; saccharose; trehalose)

Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj temperature (40 °C, 60 °C, 80 °C i 100 °C) na antioksidativnu aktivnost modelnih otopina fenola i šećera. Za određivanje antioksidativne aktivnosti upotrebljene su DPPH, ABTS i FRAP metode. Ispitivane su fenolne tvari katehin i kvercetin, te šećeri saharoza i trehaloza. Ispitivane su također i njihove kombinacije. U radu je izračunat i sinergistički, odnosno antagonistički učinak. Zagrijavanjem na 40 °C, u sustavima sa dodatkom šećera utvrđen je sinergistički učinak, a u sustavu bez dodatka šećera antagonistički učinak. Zagrijavanjem sustava sa katehinom na 60 °C došlo je do povećanja antioksidativne aktivnosti, dok je dodatkom šećera došlo do smanjenja. Zagrijavanjem na 80 °C, u svim sustavima je utvrđen sinergistički učinak, kao i zagrijavanjem na 100 °C. Rezultati istraživanja pokazuju važnost kemijskog sastava sustava ali i utjecaj temperature na međusobne interakcije između sastojaka sustava te utjecaj na antioksidativnu aktivnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pehar, Ružica
Utjecaj temperature na antioksidativnu aktivnost modelnih otopina fenola i šećera, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Pehar, R. (2016) 'Utjecaj temperature na antioksidativnu aktivnost modelnih otopina fenola i šećera', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pehar, Ru\v{z}ica}, year = {2016}, pages = {52}, keywords = {fenoli, antioksidativna aktivnost, katehin, kvercetin, saharoza, trehaloza}, title = {Utjecaj temperature na antioksidativnu aktivnost modelnih otopina fenola i \v{s}e\'{c}era}, keyword = {fenoli, antioksidativna aktivnost, katehin, kvercetin, saharoza, trehaloza}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pehar, Ru\v{z}ica}, year = {2016}, pages = {52}, keywords = {phenols, antioxidant activity, catechin, quercetin, saccharose, trehalose}, title = {Influence of temperature on antioxidant activity of model solutions of phenolic and sugars}, keyword = {phenols, antioxidant activity, catechin, quercetin, saccharose, trehalose}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font