Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 842030

Nutritivne alergije i nealergijska preosjetljivost na hranu.


Matek Sarić, Marijana; Lapčić, Ivana
Nutritivne alergije i nealergijska preosjetljivost na hranu., 2013. (popularni rad).


CROSBI ID: 842030 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivne alergije i nealergijska preosjetljivost na hranu.
(Food Allergy and food intolerance: what’s the difference)

Autori
Matek Sarić, Marijana ; Lapčić, Ivana

Izvornik
Zdrav život 115: 13. - 15.

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad

Godina
2013

Ključne riječi
hrana; alergija; namirnica; preosjetljivost; IgE ovisan; IgE neovisan; alergijska reakcija; alergen
(food; food allergy; food sensitivity; IgE; allergic reaction; allergen)

Sažetak
Neželjene reakcije na hranu mogu se podijeliti na toksične i netoksične reakcije. Toksične reakcije javljaju se u svakog tko pojede određenu količinu hrane zaraženu bakterijama i toksinima. Neželjene netoksične reakcije, među kojima su i alergije na hranu, javljaju se u preosjetljivih osoba, a mogu biti alergijske i nealergijske, tj. one koje su posredovane i one koje nisu posredovane IgE antitijelima. U etiologiji o IgE-u ovisnih reakcija u dječjoj dobnoj skupini najčešći su alergeni jaje, kravlje mlijeko, kikiriki, lješnjaci, riba, žitarice i soja dok su u odrasloj dobi kikiriki, lješnjaci, riba i školjke. Kliničke manifestacije o IgE – u ovisnih reakcija na hranu mogu se očitovati kao gastrointestinalni simptomi kao što su oralni alergijski sindrom ; kožni simptomi kao što su urtikarija, angioedem, morbiliformni egzantem ; respiracijski simptomi kao što su rinokonjuktivitis, bronhospazam ; i generalizirane reakcije koje uključuju kombinacije gore navedenih simptoma i anafilaksiju. Najučinkovitija je terapija eliminacijska dijeta, što uključuje edukaciju pacijenta, roditelja, djece i okoline s obzirom na postojanje i skrivenih komponenti alergena u namirnicama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Marijana Matek Sarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matek Sarić, Marijana; Lapčić, Ivana
Nutritivne alergije i nealergijska preosjetljivost na hranu., 2013. (popularni rad).
Matek Sarić, M. & Lapčić, I. (2013) Nutritivne alergije i nealergijska preosjetljivost na hranu.. Zdrav život 115: 13. - 15.. Popularni rad.
@unknown{unknown, author = {Matek Sari\'{c}, Marijana and Lap\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2013}, keywords = {hrana, alergija, namirnica, preosjetljivost, IgE ovisan, IgE neovisan, alergijska reakcija, alergen}, title = {Nutritivne alergije i nealergijska preosjetljivost na hranu.}, keyword = {hrana, alergija, namirnica, preosjetljivost, IgE ovisan, IgE neovisan, alergijska reakcija, alergen} }
@unknown{unknown, author = {Matek Sari\'{c}, Marijana and Lap\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2013}, keywords = {food, food allergy, food sensitivity, IgE, allergic reaction, allergen}, title = {Food Allergy and food intolerance: what’s the difference}, keyword = {food, food allergy, food sensitivity, IgE, allergic reaction, allergen} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font