Pregled bibliografske jedinice broj: 842030
Nutritivne alergije i nealergijska preosjetljivost na hranu.
Nutritivne alergije i nealergijska preosjetljivost na hranu., 2013. (popularni rad).
CROSBI ID: 842030 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivne alergije i nealergijska preosjetljivost na hranu.
(Food Allergy and food intolerance: what’s the difference)
Autori
Matek Sarić, Marijana ; Lapčić, Ivana
Izvornik
Zdrav život 115: 13. - 15.
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2013
Ključne riječi
hrana; alergija; namirnica; preosjetljivost; IgE ovisan; IgE neovisan; alergijska reakcija; alergen
(food; food allergy; food sensitivity; IgE; allergic reaction; allergen)
Sažetak
Neželjene reakcije na hranu mogu se podijeliti na toksične i netoksične reakcije. Toksične reakcije javljaju se u svakog tko pojede određenu količinu hrane zaraženu bakterijama i toksinima. Neželjene netoksične reakcije, među kojima su i alergije na hranu, javljaju se u preosjetljivih osoba, a mogu biti alergijske i nealergijske, tj. one koje su posredovane i one koje nisu posredovane IgE antitijelima. U etiologiji o IgE-u ovisnih reakcija u dječjoj dobnoj skupini najčešći su alergeni jaje, kravlje mlijeko, kikiriki, lješnjaci, riba, žitarice i soja dok su u odrasloj dobi kikiriki, lješnjaci, riba i školjke. Kliničke manifestacije o IgE – u ovisnih reakcija na hranu mogu se očitovati kao gastrointestinalni simptomi kao što su oralni alergijski sindrom ; kožni simptomi kao što su urtikarija, angioedem, morbiliformni egzantem ; respiracijski simptomi kao što su rinokonjuktivitis, bronhospazam ; i generalizirane reakcije koje uključuju kombinacije gore navedenih simptoma i anafilaksiju. Najučinkovitija je terapija eliminacijska dijeta, što uključuje edukaciju pacijenta, roditelja, djece i okoline s obzirom na postojanje i skrivenih komponenti alergena u namirnicama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita