Pregled bibliografske jedinice broj: 842028
Nealergijska preosjetljivost ili lažna alergijska reakcija na hranu
Nealergijska preosjetljivost ili lažna alergijska reakcija na hranu, 2012. (popularni rad).
CROSBI ID: 842028 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nealergijska preosjetljivost ili lažna alergijska reakcija na hranu
(Food intolerance)
Autori
Matek Sarić, Marijana ; Lapčić, Ivana
Izvornik
Zdrav život 109: 36. - 39.
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2012
Ključne riječi
hrana ; nealergijska preosjetljivost ; nutritivna alergija ; reakcija
(food ; food intolerance ; food allergy ; reaction)
Sažetak
Nealergijska preosjetljivost na hranu često se zamjenjuje sa nutritivnom alergijom iako je riječ o različitim problemima. To je reakcija na hranu koja najvjerojatnije ne uključuje imunološki sustav, ali se vjerojatno pojavljuje zbog urođenih enzimskih defekata u ljudi kao što su nedostatak laktaze ili trehalaze ; djelovanje farmakološki aktivnih tvari kao što su nitrati u suhomesnatim proizvodima, tiramin u siru ili vinu ; kemikalija poput aditiva kao što su konzervansi ili boje ; bioloških otrova kao što su botulizma, stafilokok ili histamin ili jednostavno zbog psihološke averzije prema pojedinoj hrani. Pretpostavlja se da reakcija proizlazi iz neprobavljene ili neapsorbirane hrane ili neke komponente iz hrane. Simptomi su specifični za pojedinca. Jedino učinkovito liječenje nealergijske preosjetljivosti na hranu je izbjegavanje problematične hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita