Pregled bibliografske jedinice broj: 842025
Najznačajniji alergeni u hrani i njihove značajke
Najznačajniji alergeni u hrani i njihove značajke, 2012. (popularni rad).
CROSBI ID: 842025 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Najznačajniji alergeni u hrani i njihove značajke
(The most important food allergens and their features)
Autori
Matek Sarić, Marijana ; Lapčić, Ivana
Izvornik
Zdrav život. 106: 42. - 46.
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2012
Ključne riječi
jaja ; kravlje mlijeko ; kikiriki ; lješnjaci ; riba ; žitarice i soja
(eggs ; milk ; peanuts ; nuts ; fish ; grains and soy)
Sažetak
U dječjoj dobnoj skupini najčešći alergeni su jaja, kravlje mlijeko, kikiriki, lješnjaci, riba, žitarice i soja dok su u odrasloj dobi to najčešće kikiriki, lješnjaci, riba i školjkaše. Tolerancija na većinu alergena iz hrane najčešće se razvije do pete godine života, iznimka su kikiriki i školjkaši te lješnjaci na koje alergija najčešće ostaje doživotno.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita