Pregled bibliografske jedinice broj: 842000
Zdravstvena ispravnost mesnih proizvoda u pogledu sadržaja aditiva natrijevog nitrata i nitrita tijekom 2015. i 2016. godine
Zdravstvena ispravnost mesnih proizvoda u pogledu sadržaja aditiva natrijevog nitrata i nitrita tijekom 2015. i 2016. godine // Zbornik radova sa 6. Hrvatskog veterinarskog kongresa / Harapin, Ivica (ur.). - Zagreb / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb, 2016. str. 115-122 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 842000 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zdravstvena ispravnost mesnih proizvoda u pogledu sadržaja aditiva natrijevog nitrata i nitrita tijekom 2015. i 2016. godine
(Safety of meat products in terms of additives sodium nitrate and nitrite contents during 2015 and 2016)
Autori
Vulić, Ana ; Lešić, Tina ; Pleadin, Jelka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova sa 6. Hrvatskog veterinarskog kongresa / Harapin, Ivica (ur.). - Zagreb
/ Harapin, Ivica - Zagreb, 2016, 115-122
Skup
6. Hrvatski veterinarski kongres
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.2016. - 29.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
natrijev nitrat ; natrijev nitrit ; mesni proizvodi ; najveća dopuštena količina
(sodium nitrate ; sodium nitrite ; meat products ; maximum residue level)
Sažetak
Dodatak nitrita i nitrata u mesne proizvode tehnološki je i zdravstveno opravdan no njihova uporaba mora biti kontrolirana zbog mogućih štetnih učinaka na zdravlje. U ovom radu određene su količine natrijevog nitarat i nitrita u različitim mesnim proizvodima prikupljenim na tržištu u Republici Hrvatskoj tijekom 2015. i prve polovine 2016. godine. Sadržaj nitrita u mesnim proizvodima određen je prema normiranoj metodi HRN EN 12014:2007 dok je sadržaj nitrata određen pomoću enzimatske UV metode a rezultati su interpretirani sukladno zakonodavstvu. Ukupno je analizirano 289 uzoraka mesnih proizvoda iz skupine trajnih kobasica, polutrajnih kobasica, trajnih suhomesnatih proizvoda te mesnih konzervi. U svim uzorcima sadržaj natrijevog nitrita bio je ispod najveće dopuštene količine (NDK) definirane za pojedinu skupinu mesnih proizvoda. Najveća količina natrijevog nitrita određena je u uzorcima polutrajnih kobasica (86 mg/kg), a najmanja u uzorcima trajnih kobasica (45 mg/kg). U pogledu sadržaja natrijevog nitrata pet uzoraka nije udovoljavalo prema NDK vrijednosti za tu skupinu proizvoda, a svih pet uzoraka pripadalo je skupini trajnih kobasica. Najveća određena količina natrijevog nitrata određena je u uzorku sudžuka i iznosila je 269 mg/kg. Zbog navedenog, nužna je sustavna kontrola kako bi se pratila zdravstvena ispravnost mesnih proizvoda u pogledu sadržaja aditiva natrijevog nitrata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb