Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 842000

Zdravstvena ispravnost mesnih proizvoda u pogledu sadržaja aditiva natrijevog nitrata i nitrita tijekom 2015. i 2016. godine


Vulić, Ana; Lešić, Tina; Pleadin, Jelka
Zdravstvena ispravnost mesnih proizvoda u pogledu sadržaja aditiva natrijevog nitrata i nitrita tijekom 2015. i 2016. godine // Zbornik radova sa 6. Hrvatskog veterinarskog kongresa / Harapin, Ivica (ur.). - Zagreb / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb, 2016. str. 115-122 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 842000 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zdravstvena ispravnost mesnih proizvoda u pogledu sadržaja aditiva natrijevog nitrata i nitrita tijekom 2015. i 2016. godine
(Safety of meat products in terms of additives sodium nitrate and nitrite contents during 2015 and 2016)

Autori
Vulić, Ana ; Lešić, Tina ; Pleadin, Jelka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova sa 6. Hrvatskog veterinarskog kongresa / Harapin, Ivica (ur.). - Zagreb / Harapin, Ivica - Zagreb, 2016, 115-122

Skup
6. Hrvatski veterinarski kongres

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.2016. - 29.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
natrijev nitrat ; natrijev nitrit ; mesni proizvodi ; najveća dopuštena količina
(sodium nitrate ; sodium nitrite ; meat products ; maximum residue level)

Sažetak
Dodatak nitrita i nitrata u mesne proizvode tehnološki je i zdravstveno opravdan no njihova uporaba mora biti kontrolirana zbog mogućih štetnih učinaka na zdravlje. U ovom radu određene su količine natrijevog nitarat i nitrita u različitim mesnim proizvodima prikupljenim na tržištu u Republici Hrvatskoj tijekom 2015. i prve polovine 2016. godine. Sadržaj nitrita u mesnim proizvodima određen je prema normiranoj metodi HRN EN 12014:2007 dok je sadržaj nitrata određen pomoću enzimatske UV metode a rezultati su interpretirani sukladno zakonodavstvu. Ukupno je analizirano 289 uzoraka mesnih proizvoda iz skupine trajnih kobasica, polutrajnih kobasica, trajnih suhomesnatih proizvoda te mesnih konzervi. U svim uzorcima sadržaj natrijevog nitrita bio je ispod najveće dopuštene količine (NDK) definirane za pojedinu skupinu mesnih proizvoda. Najveća količina natrijevog nitrita određena je u uzorcima polutrajnih kobasica (86 mg/kg), a najmanja u uzorcima trajnih kobasica (45 mg/kg). U pogledu sadržaja natrijevog nitrata pet uzoraka nije udovoljavalo prema NDK vrijednosti za tu skupinu proizvoda, a svih pet uzoraka pripadalo je skupini trajnih kobasica. Najveća određena količina natrijevog nitrata određena je u uzorku sudžuka i iznosila je 269 mg/kg. Zbog navedenog, nužna je sustavna kontrola kako bi se pratila zdravstvena ispravnost mesnih proizvoda u pogledu sadržaja aditiva natrijevog nitrata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tina Lešić (autor)

Avatar Url Ana Vulić (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vulić, Ana; Lešić, Tina; Pleadin, Jelka
Zdravstvena ispravnost mesnih proizvoda u pogledu sadržaja aditiva natrijevog nitrata i nitrita tijekom 2015. i 2016. godine // Zbornik radova sa 6. Hrvatskog veterinarskog kongresa / Harapin, Ivica (ur.). - Zagreb / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb, 2016. str. 115-122 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Vulić, A., Lešić, T. & Pleadin, J. (2016) Zdravstvena ispravnost mesnih proizvoda u pogledu sadržaja aditiva natrijevog nitrata i nitrita tijekom 2015. i 2016. godine. U: Harapin, I. (ur.)Zbornik radova sa 6. Hrvatskog veterinarskog kongresa / Harapin, Ivica (ur.). - Zagreb.
@article{article, author = {Vuli\'{c}, Ana and Le\v{s}i\'{c}, Tina and Pleadin, Jelka}, editor = {Harapin, I.}, year = {2016}, pages = {115-122}, keywords = {natrijev nitrat, natrijev nitrit, mesni proizvodi, najve\'{c}a dopu\v{s}tena koli\v{c}ina}, title = {Zdravstvena ispravnost mesnih proizvoda u pogledu sadr\v{z}aja aditiva natrijevog nitrata i nitrita tijekom 2015. i 2016. godine}, keyword = {natrijev nitrat, natrijev nitrit, mesni proizvodi, najve\'{c}a dopu\v{s}tena koli\v{c}ina}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vuli\'{c}, Ana and Le\v{s}i\'{c}, Tina and Pleadin, Jelka}, editor = {Harapin, I.}, year = {2016}, pages = {115-122}, keywords = {sodium nitrate, sodium nitrite, meat products, maximum residue level}, title = {Safety of meat products in terms of additives sodium nitrate and nitrite contents during 2015 and 2016}, keyword = {sodium nitrate, sodium nitrite, meat products, maximum residue level}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font