Pregled bibliografske jedinice broj: 841762
Određivanje metala u čaju od kadulje, lipe i kamilice elektrotermičkom i plamenom atomskom apsorpcijskom spektrometrijom
Određivanje metala u čaju od kadulje, lipe i kamilice elektrotermičkom i plamenom atomskom apsorpcijskom spektrometrijom // Susret mladih kemijskih inženjera
Zagreb, Hrvatska, 2014. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 841762 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje metala u čaju od kadulje, lipe i kamilice elektrotermičkom i plamenom atomskom apsorpcijskom spektrometrijom
(Determination of metals in sage, chamomille and linden teas by electrothermal and flame atomic absorption spectrometry)
Autori
Jurić, Antonija ; Prkić, Ante ; Giljanović, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
Susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
elementi u tragovima; kemometrika; čaj; ETAAS; FAAS; PCA
(trace elements; chemometrics; tea; ETAAS; FAAS; PCA)
Sažetak
U ovom radu određeni su sadržaji sedam metala, bakra, kadmija, kalcija, mangana, magnezija olova i željeza. Jedanaest čajeva označenih A1-A11 predstavljaju čajeve od samoniklog (kadulja i lipa) i industrijski uzgojenog (kamilica) bilja proizvedene u Republici Hrvatskoj. Postupak mikrovalne razgradnje iskorišten je za raščinjavanje uzoraka (HNO3:H2O2 = 2:1). Metali u uzorcima analizirani su korištenjem plamene atomske apsorpcijske spektrometrije (Ca, Cu, Mg, Mn i Fe) i grafitne elektrotermičke apsorpcijske spektrometrije (Cd i Pb). Izmjereni sadržaji metala u uzorcima čaja su: Ca 5209, 0000 – 16340, 0000 mg kg–1 ; Cd 0, 0119 – 0, 4695 mg kg–1 ; Cu 22, 0100 – 33, 0500 mg kg–1 ; Fe: 114, 2000 - 440, 3000 mg kg–1 ; Mg 2649, 0000 – 4325, 0000 mg kg–1 ; Mn 34, 0000 – 189, 6000 mg kg–1 ; Pb 0, 5453 – 2, 5380 mg kg–1. Dobiveni podatci statistički su obrađeni korištenjem analize glavnih komponenata. Statistička obrada podataka pokazala je da na sadržaj metala utječe vrsta biljke i lokalitet s kojeg je ubrana. Rezultati mogu poslužiti kao polazište u utvrđivanju sadržaja mikronutrijenata u čajevima i ljekovitom bilju te za poboljšanje zdravstvenog statusa stanovništva, određivanje geografskog podrijetla čaja i dati uvid u stanje okoliša na kojem su se uzgajali čajevi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split