Pregled bibliografske jedinice broj: 841695
Ekonomski pokazatelji i razvojni potencijal prehrambene industrije
Ekonomski pokazatelji i razvojni potencijal prehrambene industrije // Hrana kao brend: Unapređenje konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora kroz razvoj nacionalnog brenda sektora
Zagreb, Hrvatska, 2016. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 841695 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekonomski pokazatelji i razvojni potencijal prehrambene industrije
(Economic indicators and development potential of the food industry)
Autori
Buturac, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Skup
Hrana kao brend: Unapređenje konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora kroz razvoj nacionalnog brenda sektora
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
prehrambena industrija; konkurentnost; Hrvatska
(food industry; competitiveness; Croatia)
Sažetak
Prehrambeno-prerađivačka industrija je od iznimnog značaja za razvoj hrvatskog gospodarstva. Pozicionirala se kao tržišni lider sektora u regiji i nositelj brojnih međunarodnih priznanja za kvalitetu. Unatoč tomu potrebno je suočiti se s aktualnim izazovima kako bi se povećala konkurentnost ukupnog sektora. Od ulaska Republike Hrvatske u EU prisutan je veliki konkurentski pritisak na prehrambeno-prerađivačku industriju iz EU članica i trećih zemalja. Rastu konkurencijskog pritiska na domaćem tržištu pridonosi relativno slaba kupovna moć stanovništva te visoki izdaci za hranu i pića u strukturi potrošnje. Uslijed toga raste izvozna orijentiranost ovog sektora. Taj je proces naročito dinamiziran nakon ulaska Hrvatske u EU. Snažniji razvoj prehrambene industrije uvjetovan je većim ulaganjima u razvoj ljudskih resursa, inovacije i istraživanje tržišta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija