Pregled bibliografske jedinice broj: 841651
Dodaci u proizvodnji sira
Dodaci u proizvodnji sira, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 841651 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dodaci u proizvodnji sira
(Additives in cheese production)
Autori
Počekal, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2016
Stranica
48
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
sir; dodaci u proizvodnji sira; mljekarske kulture; sirilo;
(cheese; additives in cheese production; dairy cultures; rennet)
Sažetak
Cilj rada je razmotriti i obraditi različite dodatke koji se koriste u proizvodnji sira, kao što su mljekarske kulture, sirilo, kalcijev klorid, kalijev nitrat, prehrambene boje, sol, enzimi za ubrzanje zrenja sira, premazi i sredstva za zaštitu kore sira. Spomenuti dodaci su različite tvari, prirodnog ili kemijskog podrijetla, koje nemaju izravnu nutritivnu vrijednost, već se njihova uloga očituje u poboljšavanju organoleptičkih svojstava (okus, boja, miris, konzistencija), tehnoloških faza proizvodnje (koagulacija, zrenje) te u postizanju ujednačene kvalitete finalnog proizvoda. Također, u radu su opisane tehnološke faze proizvodnje sira te uloga svakog pojedinog dodatka, oblik u kojem se nalaze, načini korištenja i njihova količina koja se dodaje u mlijeko.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)