Pregled bibliografske jedinice broj: 841649
Koncentracije ureje u mlijeku alpina koza tijekom laktacije
Koncentracije ureje u mlijeku alpina koza tijekom laktacije, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 841649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Koncentracije ureje u mlijeku alpina koza tijekom laktacije
(Milk urea concentration during lactation of Alpine goat)
Autori
Hubak, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2016
Stranica
34
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
kozje mlijeko; alpina koze; urea; sezona; laktacija
(goat milk; Alpine goat; urea; season; lactation)
Sažetak
Najveći broj uzgojno valjanih koza u RH nalazi se u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, gdje je i porovedeno ovo istraživanje, a najviše se uzgajaju koze alpina pasmine i to prvenstveno radi proizvodnje kozjeg mlijeka. Kozje mlijeko je po svom kemijskom sastavu slično kravljem, uz određene specifičnosti kao što su: karakterističan „kozji miris“ mlijeka, manja količina kolesterola i bolja probavljivost zbog manjeg promjera globula mliječne masti, a micele glavnog proteina - kazeina, su manje, a udio sirutkinih proteina veći. Sastojci kozjeg mlijeka su i neproteinske dušićne tvari u koje se ubraja i urea. Sintezom ureje, iz organizma se uklanja suvišan dušik i ispostavlja njegova ravnoteža u organizmu životinje. Urea nastaje razgradnjom proteina hrane i služi za praćenje hranidbenog i reproduktivnog statusa životinja. Fiziološka koncentracija ureje u mlijeku koza još nije određena, a na njezinu koncentraciju u mlijeku koza utječu: pasmina, hranidba, redoslijed i stadij laktacije, mužnja i sezona. Cilj ovoga rada bio je utvrditi utjecaj sezone na promjenu koncentracije ureje u mlijeku alpina koza. Provedeno je devet (9) kontrola mliječnosti, od ožujka do studenog 2014. godine, na 10 koza, hranjenih voluminoznom krmom po volji i krepkom krmom sa 16% sirovih proteina. Analizama su utvrđene značajne razlike koncentracije ureje u mlijeku u ljetnim mjesecima, odnosno sredinom laktacije, kada su koncentracije bile više nego u proljetnim i jesenskim mjesecima. Uz ureju utvrđene su i značajne razlike kemijskog sastava mlijeka alpina koza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)