Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 841649

Koncentracije ureje u mlijeku alpina koza tijekom laktacije


Hubak, Ivana
Koncentracije ureje u mlijeku alpina koza tijekom laktacije, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 841649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Koncentracije ureje u mlijeku alpina koza tijekom laktacije
(Milk urea concentration during lactation of Alpine goat)

Autori
Hubak, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2016

Stranica
34

Mentor
Antunac, Neven

Ključne riječi
kozje mlijeko; alpina koze; urea; sezona; laktacija
(goat milk; Alpine goat; urea; season; lactation)

Sažetak
Najveći broj uzgojno valjanih koza u RH nalazi se u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, gdje je i porovedeno ovo istraživanje, a najviše se uzgajaju koze alpina pasmine i to prvenstveno radi proizvodnje kozjeg mlijeka. Kozje mlijeko je po svom kemijskom sastavu slično kravljem, uz određene specifičnosti kao što su: karakterističan „kozji miris“ mlijeka, manja količina kolesterola i bolja probavljivost zbog manjeg promjera globula mliječne masti, a micele glavnog proteina - kazeina, su manje, a udio sirutkinih proteina veći. Sastojci kozjeg mlijeka su i neproteinske dušićne tvari u koje se ubraja i urea. Sintezom ureje, iz organizma se uklanja suvišan dušik i ispostavlja njegova ravnoteža u organizmu životinje. Urea nastaje razgradnjom proteina hrane i služi za praćenje hranidbenog i reproduktivnog statusa životinja. Fiziološka koncentracija ureje u mlijeku koza još nije određena, a na njezinu koncentraciju u mlijeku koza utječu: pasmina, hranidba, redoslijed i stadij laktacije, mužnja i sezona. Cilj ovoga rada bio je utvrditi utjecaj sezone na promjenu koncentracije ureje u mlijeku alpina koza. Provedeno je devet (9) kontrola mliječnosti, od ožujka do studenog 2014. godine, na 10 koza, hranjenih voluminoznom krmom po volji i krepkom krmom sa 16% sirovih proteina. Analizama su utvrđene značajne razlike koncentracije ureje u mlijeku u ljetnim mjesecima, odnosno sredinom laktacije, kada su koncentracije bile više nego u proljetnim i jesenskim mjesecima. Uz ureju utvrđene su i značajne razlike kemijskog sastava mlijeka alpina koza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Antunac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hubak, Ivana
Koncentracije ureje u mlijeku alpina koza tijekom laktacije, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Hubak, I. (2016) 'Koncentracije ureje u mlijeku alpina koza tijekom laktacije', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hubak, Ivana}, year = {2016}, pages = {34}, keywords = {kozje mlijeko, alpina koze, urea, sezona, laktacija}, title = {Koncentracije ureje u mlijeku alpina koza tijekom laktacije}, keyword = {kozje mlijeko, alpina koze, urea, sezona, laktacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hubak, Ivana}, year = {2016}, pages = {34}, keywords = {goat milk, Alpine goat, urea, season, lactation}, title = {Milk urea concentration during lactation of Alpine goat}, keyword = {goat milk, Alpine goat, urea, season, lactation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font