Pregled bibliografske jedinice broj: 841641
Kvaliteta mlijeka holstein krava na farmi "Rakovica"
Kvaliteta mlijeka holstein krava na farmi "Rakovica", 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 841641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta mlijeka holstein krava na farmi "Rakovica"
(The quality of holstein cow milk on farm „Rakovica“)
Autori
Mihalić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.04
Godina
2012
Stranica
38
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
Holstein; kvaliteta mlijeka; stadij laktacije; redoslijed laktacije; sezona; ureja; somatske stanice
(Holstein; milk quality; stage of lactation; number of lactation; season; urea; somatic cells)
Sažetak
Kvaliteta svježeg, sirovog mlijeka rezultat je brojnih čimbenika u proizvodnom procesu. Kvalitetu mlijeka određuje njegov kemijski sastav, fizikalne osobine, higijenska ispravnost i organoleptička svojstva. U ovom radu raspravlja se o utjecaju stadija i redoslijeda laktacije te sezone na dnevnu količinu mlijeka, kemijski sastav i higijensku ispravnost mlijeka holstein krava. Za ispitivanje kvalitete mlijeka prikupljeni su skupni uzorci na farmi „Rakovica“ u Karlovačkoj županiji. Uzorci su prikupljani u mjesečnim intervalima te analizirani su tijekom razdoblja od 25.01.2010. do 11.02.2011. godine. Dobiveni rezultati pokazuju da stadij i redosljed laktacije kao i sezona imaju značajan utjecaj na dnevnu količinu mlijeka, udio suhe tvari bez masti te na udio proteina u mlijeku, dok za broj somatskih stanica nije utvrđen značajan utjecaj. Na udio suhe tvari i mliječne masti te koncentraciju ureje u mlijeku značajan utjecaj imali su samo stadij laktacije i sezona, dok redoslijed laktacije nije imao značajnog utjecaja. S druge strane, na udio laktoze u mlijeku značajan utjecaj imali su redoslijed laktacije i sezona.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)