Pregled bibliografske jedinice broj: 841613
Utjecaj načina konzerviranja na koncentraciju ureje u ovčjem mlijeku
Utjecaj načina konzerviranja na koncentraciju ureje u ovčjem mlijeku, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 841613 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina konzerviranja na koncentraciju ureje u ovčjem mlijeku
(The influence of preservation on the urea concentration in sheep milk)
Autori
Brekalo, Božica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2012
Stranica
29
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
urea; bronopol; ovčje mlijeko; kemijski sastav
(urea; bronopol; sheep milk; chemical composition)
Sažetak
Određivanje koncentracije ureje u mlijeku koristan je pokazatelj opskrbljenosti organizma proteinima kao i odnosa energije i proteina u obroku preživača, tako da nalazi sve veću praktičnu primjenu. Na koncentraciju ureje u ovčjem mlijeku osim hranidbe utječe niz čimbenika, kao što su hranidba, pasmina, stadij i redoslijed laktacije, tjelesna masa, vrijeme mužnje, sezona i dr. Cilj rada je utvrditi utjecaj načina konzerviranja uzoraka ovčjeg mlijeka na promjenu koncentracije ureje (U) u mlijeku travničke pramenke tijekom različitog trajanja pohrane uzoraka (1, 7, 14 i 21 dan). Također je prikazan i kemijski sastav uzoraka ovčjeg mlijeka, statistička obrada podataka provedena je primjenom postupka General Linear Model, programskog sustava SAS. Na osnovi dobivenih rezultata može se zaključiti da je zamrznute uzorke ovčjeg mlijeka najprikladnije analizirati do 21. dana pohrane, jer se nakon tog dana koncentracija ureje značajno povećava. Dakle, ne postoji statistički značajna razlika između 1., 7., i 14. dana, ali postoji značajna razlika (P<0, 01) između 1. i 21. dana pohrane uzoraka. Uzorci konzervirani bronopolom mogu se analizirati svaki dan jer ne postoji statistički značajna razlika (NS) između 1., 7., 14. i 21. dana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)