Pregled bibliografske jedinice broj: 841096
Doprinos zdravstvene ispravnosti mlijeka u poboljšanju standarda kvalitete namirnica za ljudsku prehranu
Doprinos zdravstvene ispravnosti mlijeka u poboljšanju standarda kvalitete namirnica za ljudsku prehranu // Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka
Osijek, Hrvatska, 2016. str. ----- (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 841096 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Doprinos zdravstvene ispravnosti mlijeka u poboljšanju standarda kvalitete namirnica za ljudsku prehranu
(Contribution to the health and safety of milk for a higher quality of food for human consumption)
Autori
Mijić, Pero ; Stručić, Danijela ; Bobić, Tina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka
/ - , 2016, -----
Skup
Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.10.2016. - 22.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
svježe mlijeko ; zdravstvena ispravnost ; inhibitori ; ljudska prehrana
(fresh milk ; health safety ; inhibitors ; Human Nutrition)
Sažetak
Mlijeko je jedinstvena prehrambena namirnica s čijom konzumacijom čovjek započinje već po svojem rođenju i koja ga prati cijeli životni vijek. Iz tog razloga, izuzetno je važno kakvo mlijeko pijemo. Iako se u svakodnevnom životu najčešće spominje kemijski sastav mlijeka (mliječna mast, bjelančevine, laktoza, minerali, vitamini), koji je usput i različit od jedne do druge vrste životinja od kojih se muze, mnogo rjeđe se spominje zdravstvena ispravnost mlijeka. Ovakva procjena radi se u laboratorijskima uvjetima. Republika Hrvatska primjenjuje pravilnik o kvaliteti mlijeka usklađen s pravilnikom Europske Unije. Primjena ovog Pravilnika započela je još 2003. godine. Iako je i do tada postojao pravilnik o kvaliteti svježeg mlijeka, pojedini detalji koji su se odnosili na higijensku i mikrobiološku kvalitetu, nisu bili praćeni. Prvi rezultati analize mlijeka iz 2003. godine, pokazali su kako je samo 22, 7% uzoraka mlijeka bilo 1. razreda (tkz. EU mlijeko). Sustavnom edukacijom proizvođača, velikim materijalnim ulaganjima u izgradnju novih farmi, te ustrojstvom sustava nadzora proizvođača od strane poljoprivredne i veterinarske struke, doveli su do pozitivne promjene kvalitete mlijeka. Tako podatci za 2015. godinu pokazuju kako je u Republici Hrvatskoj 95, 9% analiziranog svježeg sirovog mlijeka bilo 1. razreda, dok je udio inhibitora u mlijeku (antibiotici, detergenti, pesticidi i sl.) iznosio samo 0, 34%. Ovakvi podatci stavljaju nas u sam vrh Europske Unije po zdravstvenoj ispravnosti svježeg mlijeka. Zaključno se može reći kako se može značajno poboljšati standard kvalitete namirnica (u ovom slučaju svježeg mlijeka) namijenjenih ljudskoj prehrani. Sveobuhvatnim pristupom (od primarnih proizvođača, prerađivača, pa do mjerodavne struke), moguće je postići izvrsne rezultate. Preporuka bi bila da ovakva organizacija ustrojstva sustave nadzora kvalitete bude dobar primjer i nekim drugim sličnim sustavima koji se bave proizvodnjom namirnica za ljudsku prehranu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek