Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 841027

Odnos fermentacijskih aroma i negativne kakvoće vina


Alpeza Ivana; Bukovčan Renata, Hren Krešimir, Kaštelanac, Dragica
Odnos fermentacijskih aroma i negativne kakvoće vina // Zbornik sažetaka/Zbornik radova
Opatija, Hrvatska, 2010. str. 262-263 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 841027 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odnos fermentacijskih aroma i negativne kakvoće vina
(Fermentation aroma and negative wine quality)

Autori
Alpeza Ivana ; Bukovčan Renata, Hren Krešimir, Kaštelanac, Dragica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka/Zbornik radova / - , 2010, 262-263

ISBN
978-953-6331-80-2

Skup
45 th Croatian & 5 th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
fermentacijska aroma; senzorna kakvoša vina; plinska kromatografija
(fermentation aroma; sensory quality; gas chromatography)

Sažetak
U mladim vinima, po završenoj vinifikaciji dominiraju mirisi hlapljivih spojeva, viših alkohola, aldehida i estera, koji nastaju tijekom alkoholnog vrenja (tzv „fermentacijska ili sekundarna aroma“. Ovi spojevi imaju i vaţnu ulogu u formiranju prave arome vina tijekom dozrijevanja („bouquet“). Vešina ovih spojeva intenzivnog je i oštrog mirisa, u prosjeţnim koncentracijama doprinose aromi vina, prvenstveno vošnim i cvjetnim nijansama, no, ovisno o drugim parametrima, mogu negativno utjecati na kakvošu vina. Cilj ovog istraţivanja bio je ispitati sadrţaj pojedinih fermentacijskih hlapivih spojeva u vinima koja su, u postupku dobivanja rješenja za promet, senzorno odbaţena zbog lošeg mirisa, prvenstveno zbog dominantnog agresivnog mirisa etil acetata. Analizirano je 45 uzoraka, razliţitog sortimenta i vinogradarskih podruţja, i sva vina bila su unutar jedne godine starosti. Metodom plinske kromatografije, u uzorcima su odreŤivani acetaldehid, kao vodeši aldehid vina, etil acetat, najvaţniji ester alkoholne fermetacije, te viši alkoholi 1- propanol, 2-metilpropanol, 2-metilbutanol i 3- metilbutanol. Analizirani spojevi bili su u velikom rasponu koncentracija: etilacetat od 31, 3 do 343, 4 mg/L, acetaldehid od 1, 5 do 536, 8 mg/L, viši alkoholi od 142, 8 do 479, 9 mg/L, od kojih je najzastupljeniji 3-metilbutanol od 94, 2 do 242, 7mg/L, zatim 2-metilpropanol od 19, 1 do 102, 8 mg/L, 2-metilbutanol od 18, 0 do 65, 4 mg/L, te 1-propanol od 11, 5 do 69, 0 mg/L). Dobivene vrijednosti u velikom broju uzoraka mogu se vezati u

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ivana Alpeza (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Alpeza Ivana; Bukovčan Renata, Hren Krešimir, Kaštelanac, Dragica
Odnos fermentacijskih aroma i negativne kakvoće vina // Zbornik sažetaka/Zbornik radova
Opatija, Hrvatska, 2010. str. 262-263 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Alpeza Ivana & Bukovčan Renata, Hren Krešimir, Kaštelanac, Dragica (2010) Odnos fermentacijskih aroma i negativne kakvoće vina. U: Zbornik sažetaka/Zbornik radova.
@article{article, year = {2010}, pages = {262-263}, keywords = {fermentacijska aroma, senzorna kakvo\v{s}a vina, plinska kromatografija}, isbn = {978-953-6331-80-2}, title = {Odnos fermentacijskih aroma i negativne kakvo\'{c}e vina}, keyword = {fermentacijska aroma, senzorna kakvo\v{s}a vina, plinska kromatografija}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, year = {2010}, pages = {262-263}, keywords = {fermentation aroma, sensory quality, gas chromatography}, isbn = {978-953-6331-80-2}, title = {Fermentation aroma and negative wine quality}, keyword = {fermentation aroma, sensory quality, gas chromatography}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font