Pregled bibliografske jedinice broj: 840967
Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže
Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 840967 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže
(Influence of solid-liquid extraction conditions on extractability of sugars from corn silage)
Autori
Šibalić, Darijo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.10
Godina
2016
Stranica
58
Mentor
Bucić-Kojić, Ana
Ključne riječi
kukuruzna silaža ; ekstrakcija šećera ; metoda odzivnih površina ; T. versicolor
(corn silage ; sugar extraction ; response surface methodology ; T. versicolor)
Sažetak
U prvom dijelu ovog rada ispitan utjecaj temperature ekstrakcije (T = 27 – 47 °C), omjera kruto-tekuće (L/S = 15 25 mL/g), broja okretaja tresilice (n = 100 - 200 rpm) i vremena trajanja ekstrakcije (t = 30 - 90 min) na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže metodom odzivnih površina prema Box-Bhenkenovom planu pokusa. Ekstrakcija je provedena u vodenoj kupelji s tresilicom, a kao otapalo je korištena voda. Masena koncentracija šećera u ekstraktima kukuruzne silaže, određivana UHPLC metodom, kretala se u rasponu 9, 21 15, 47 mg/gs.t. za fruktozu ; 6, 86 - 9, 37 mg/gs.t. za glukozu ; 0, 33 - 3, 82 mg/gs.t. saharozu ; te 0, 06 0, 87 mg/gs.t za maltozu. Proces ekstrakcije fruktoze u ispitivanim uvjetima najbolje je opisivao kvadratni model (R > 0, 91), a za glukozu linearni model (R > 0, 66). Temperatura ekstrakcije i broj okretaja tresilice imali su najveći utjecaj na ekstrakciju šećera (potvrđeno statistički značajnim članovima (p < 0, 05)). Određeni optimalni uvjeti ekstrakcije metodom odzivnih površina su t = 30 min ; omjer L/S = 25 mL/g ; n = 170 rpm i T = 30 °C. Eksperimentalni rezultati dobiveni pri navedenim optimalnim uvjetima (Cglu = 8, 28 mg/gs.t. ; Cfru = 12, 09 mg/gs.t.) ekstrakcije pokazali su dobra slaganja s podacima predviđenim modelom (Cglu = 8, 75 mg/gs.t. ; Cfru = 14, 38 mg/gs.t.). U drugom dijelu rada provedena je kruto-tekuća ekstrakcija šećera, pri utvrđenim optimalnim uvjetima, iz biološki obrađene kukuruzne silaže uz pomoć gljive bijelog truljenja Trametes versicolor u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek