Pregled bibliografske jedinice broj: 840921
Subjektivne metode u vrednovanju kakvoće hrane
Subjektivne metode u vrednovanju kakvoće hrane // Laboratory Competence 2011 - Book of Abstracts
Zagreb, 2012. (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 840921 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Subjektivne metode u vrednovanju kakvoće hrane
(Subjective methods in food quality evaluation)
Autori
Alpeza Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Laboratory Competence 2011 - Book of Abstracts
/ - Zagreb, 2012
ISBN
978-953-7329-11-2
Skup
Hrvatski laboratoriji CROLAB
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 10.10.2012. - 13.10.2012
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
hrana; kakvoća; subjektivne metode
(food; quality; subjective methods)
Sažetak
Prema ISO 9000:2000 kakvoća proizvoda podrazumijeva razinu do koje skup svojstvenih karakteristika ispunjava definirane zahtjeve. U potvrđivanju i kontroli kakvoće prehrambenih proizvoda posebno mjesto pripada senzornom ispitivanju, obzirom da je riječ o proizvodima koje potrošač bira temeljem svojih subjektivnih pretpostavki o organoleptičnoj kakvoći. Emocionalna dimenzija pri tom je izboru često od ključne važnosti. Važno je stoga poznavati stručne objektivne temelje senzorne kakvoće, a u profesionalnom senzornom ispitivanju sve potencijalne čimbenike koji mogu utjecati na subjektivni pristup eliminirati ili svesti na minimum. Kontinuirano, s razvojem metoda u području ispitivanja, potrebna je i edukacija potrošača. U uvjetima slobodnog tržišta stoga je od izuzetne važnosti osiguranje uvjeta i postupaka koji garantiraju zaštitu potrošača, kao i korektnih proizvođača u povratnom smjeru. Bez obzira na prirodu djelatnosti laboratorija ; kontrolnu unutar ciklusa proizvodnje ili neovisnu na tržišu, temelj osiguranja dobre laboratorijske prakse trebaju biti međunarodno proznati standardi, ugrađeni i u nacionalne legislative. Kako su ljudska osjetila mjerni instrumenti, poseban naglasak i materijalnu podršku sustava potrebno je dati izboru i stalnoj edukaciji senzornih ocjenjivača.
Izvorni jezik
Hrvatski