Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 840921

Subjektivne metode u vrednovanju kakvoće hrane


Alpeza Ivana
Subjektivne metode u vrednovanju kakvoće hrane // Laboratory Competence 2011 - Book of Abstracts
Zagreb, 2012. (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 840921 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Subjektivne metode u vrednovanju kakvoće hrane
(Subjective methods in food quality evaluation)

Autori
Alpeza Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Laboratory Competence 2011 - Book of Abstracts / - Zagreb, 2012

ISBN
978-953-7329-11-2

Skup
Hrvatski laboratoriji CROLAB

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 10.10.2012. - 13.10.2012

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
hrana; kakvoća; subjektivne metode
(food; quality; subjective methods)

Sažetak
Prema ISO 9000:2000 kakvoća proizvoda podrazumijeva razinu do koje skup svojstvenih karakteristika ispunjava definirane zahtjeve. U potvrđivanju i kontroli kakvoće prehrambenih proizvoda posebno mjesto pripada senzornom ispitivanju, obzirom da je riječ o proizvodima koje potrošač bira temeljem svojih subjektivnih pretpostavki o organoleptičnoj kakvoći. Emocionalna dimenzija pri tom je izboru često od ključne važnosti. Važno je stoga poznavati stručne objektivne temelje senzorne kakvoće, a u profesionalnom senzornom ispitivanju sve potencijalne čimbenike koji mogu utjecati na subjektivni pristup eliminirati ili svesti na minimum. Kontinuirano, s razvojem metoda u području ispitivanja, potrebna je i edukacija potrošača. U uvjetima slobodnog tržišta stoga je od izuzetne važnosti osiguranje uvjeta i postupaka koji garantiraju zaštitu potrošača, kao i korektnih proizvođača u povratnom smjeru. Bez obzira na prirodu djelatnosti laboratorija ; kontrolnu unutar ciklusa proizvodnje ili neovisnu na tržišu, temelj osiguranja dobre laboratorijske prakse trebaju biti međunarodno proznati standardi, ugrađeni i u nacionalne legislative. Kako su ljudska osjetila mjerni instrumenti, poseban naglasak i materijalnu podršku sustava potrebno je dati izboru i stalnoj edukaciji senzornih ocjenjivača.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ivana Alpeza (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Alpeza Ivana
Subjektivne metode u vrednovanju kakvoće hrane // Laboratory Competence 2011 - Book of Abstracts
Zagreb, 2012. (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
Alpeza Ivana (2012) Subjektivne metode u vrednovanju kakvoće hrane. U: Laboratory Competence 2011 - Book of Abstracts.
@article{article, year = {2012}, keywords = {hrana, kakvo\'{c}a, subjektivne metode}, isbn = {978-953-7329-11-2}, title = {Subjektivne metode u vrednovanju kakvo\'{c}e hrane}, keyword = {hrana, kakvo\'{c}a, subjektivne metode}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }
@article{article, year = {2012}, keywords = {food, quality, subjective methods}, isbn = {978-953-7329-11-2}, title = {Subjective methods in food quality evaluation}, keyword = {food, quality, subjective methods}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font