Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 840911

Važnost potvrđivanja rezultata senzornih ispitivanja na međunarodnoj razini


Alpeza Ivana, Flak Walter, Batušić Marija, Gabriele Passmann, Linke Ivna, Mihaljević Branka
Važnost potvrđivanja rezultata senzornih ispitivanja na međunarodnoj razini // Sažetci radova/ Book of summeries
Požega, 2014. str. 58-60 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 840911 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Važnost potvrđivanja rezultata senzornih ispitivanja na međunarodnoj razini
(Importance of Validation of Sensory Analyses' Results on International Level)

Autori
Alpeza Ivana, Flak Walter, Batušić Marija, Gabriele Passmann, Linke Ivna, Mihaljević Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažetci radova/ Book of summeries / - Požega, 2014, 58-60

ISBN
978-953-347-008-5

Skup
Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, Znanstveno- stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 20.11.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
senzorni ocjenjivači; deskriptivna analiza; potvrđivanje; vino
(wine testers; descriptive analyses; validation)

Sažetak
Kontinuirano provjeravanje osjetilnih sposobnosti i znanja senzornih ocjenjivača obvezni je dio potvrđivanja kakvoće njihovog rada. Hrvatski certificirani degustatori potvrđuju svoje sposobnosti i znanje kroz obveznu kontinuiranu provjeru, prema uvjetima Ministarstva poljoprivrede. U tu svrhu koriste se različite metode uz statističku obradu podataka. Uz apsolutnu metodu „100 pozitivnih bodova“ kojom se ocjenjuju vina i za promet, koriste se različite usporedne metode, međunarodno standardizirane (ISO 6658). Cilj ovog istraživanja je usporediti rad hrvatskih i austrijskih certificiranih degustatora, u uvjetima akreditiranim prema ISO/IEC 17025, s ciljem potvrđivanja njihovog rada na međunarodnoj razini.. Degustatori koji ocjenjuju vina za dobivanje rješenja za promet, u obje države, ocjenjivali su vina deskriptivnom analizom (DA). DA, u odnosu na sve ostale metode u senzorici, nastoji opisati sva prepoznata svojstva i može biti vrlo dobar alat u istraživačkom radu. U prvom krugu suradnje analizirana su dva vina ; austrijsko crno (Zweigelt) i hrvatsko bijelo (Graševina), iste berbe (2012.) i kakvoće (kvalitetno vino), u istom mjesecu, prema deskriptorima koji se koriste u BAWB. Vrednovani su parametri vanjskog izgleda (boje), mirisa i okusa, unutar kojih su definirane različite grupe mirisa i pojedinačni mirisi, te specifični parametri koji se vežu uz „terroir“ i opći dojam. Na ljestvici rangiranja od 1 (loše) do 5 (izvrsno) vrednovana su 33 svojstva kod bijelog i 51 svojstvo kod crnog vina, s opisima značenja rangiranja za pojedina svojstva. Rezultati ispitivanja statistički su obrađeni. Dobiveni preliminarni rezultati pokazuju izvrsnu ujednačenost kriterija vrednovanja svih parametara vanjskog izgleda, ukupnosti arome, pojedinih svojstava okusa, te općeg dojma kakvoće. Vrlo dobro poklapanje rezultata utvrđeno je za manji broj ispitivanih svojstava, specifičnih za „terroir“ (arome koje se povezuju s tipovima tala). Unatoč činjenici da su i austrijski i hrvatski ocjenjivači opisivali vina sorata koje nisu između vodećih u njihovim državama, preliminarni rezultati pokazuju značajnu ujednačenost u kriterijima deskriptivnog vrednovanja kakvoće, što se može objasniti činjenicom da ovo ispitivanje kakvoće provode eksperti.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ivana Alpeza (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Alpeza Ivana, Flak Walter, Batušić Marija, Gabriele Passmann, Linke Ivna, Mihaljević Branka
Važnost potvrđivanja rezultata senzornih ispitivanja na međunarodnoj razini // Sažetci radova/ Book of summeries
Požega, 2014. str. 58-60 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Alpeza Ivana, Flak Walter, Batušić Marija, Gabriele Passmann, Linke Ivna, Mihaljević Branka (2014) Važnost potvrđivanja rezultata senzornih ispitivanja na međunarodnoj razini. U: Sažetci radova/ Book of summeries.
@article{article, year = {2014}, pages = {58-60}, keywords = {senzorni ocjenjiva\v{c}i, deskriptivna analiza, potvr\djivanje, vino}, isbn = {978-953-347-008-5}, title = {Va\v{z}nost potvr\djivanja rezultata senzornih ispitivanja na me\djunarodnoj razini}, keyword = {senzorni ocjenjiva\v{c}i, deskriptivna analiza, potvr\djivanje, vino}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }
@article{article, year = {2014}, pages = {58-60}, keywords = {wine testers, descriptive analyses, validation}, isbn = {978-953-347-008-5}, title = {Importance of Validation of Sensory Analyses' Results on International Level}, keyword = {wine testers, descriptive analyses, validation}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font