Pregled bibliografske jedinice broj: 840895
Vinogradarstvo i vinarstvo R Hrvatske, jučer, danas, sutra
Vinogradarstvo i vinarstvo R Hrvatske, jučer, danas, sutra // Sažetci radova/ Book of summeries
Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2014. str. 10-12 (plenarno, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 840895 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vinogradarstvo i vinarstvo R Hrvatske, jučer, danas, sutra
(Croatian viticulture and enology ; yesterday, today, tomorrow)
Autori
Alpeza, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sažetci radova/ Book of summeries
/ - Požega : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2014, 10-12
ISBN
978-953-347-008-5
Skup
Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU
Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 20.11.2014
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
vinova loza; vino; tradicija; kakvoća; "terroir"
(vine; wine; tradition; quality; "terroir")
Sažetak
Kultura podizanja vinograda i proizvodnje vina neraskidivo je povezana s hrvatskim čovjekom ; bremenitu povijest naroda pratile su stalne mijene gospodarske postojanosti, a vinova loza nerijetko je bila i temelj egzistencijalne opstojnosti. Započev s pojavom uzročnika bolesti i štetočinja, pristiglih s američkog tla, bilježi se i najsloženije razdoblje za ovu kulturu, koje traje i danas. Unatoč tome, vinogradarstvo i vinarstvo dio su nacionalnog bogatstva. Uz očuvani, brojni autohtoni sortiment, u različitim ekološkmi uvjetima, danas se uzgaja i većina važnih svjetskih sorata, dajući vina vrlo dobre do izvrsne kakvoće. U samostalnoj R Hrvatskoj dogodile su se značajne promjene ; temeljem nacionalnih propisa i ukidanju brojnih ograničenja, broj proizvođača i vina na tržištu danas je deseterostostruk, u odnosu na prije dva desetljeća. Nakon ulaska u EU temelj zaštite proizvoda postaje vinogradarsko područje ; zaštićena oznaka izvornosti i zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Nacionalno nazivlje vezano uz zaštitu vina i njegove kakvoće koristi se u obliku tradicionalnih izraza i ono nije obvezujuće. Tradicija proizvodnje većeg broja sortnih vina istovremeno je bogatstvo, ali i breme za opstojnost na tržištu, posebice za male i srednje proizvođače. Na jedinstvenom europskom i svjetskom tržištu čimbenici sigurnosti su postojana kakvoća u specifičnostima koje se vežu uz tehnologije, lokalna sortna vina, odnosno „terroir“. Stoga se s posebnom naglaskom treba voditi briga o očuvanju i zaštiti tradicionalnih položaja i vrednovati znanje kako bi se zaustavilo napuštanje ovih područja.Usitnjenost količina u velikoj brojnosti proizvođača i vina, a s time i poteškoće u gospodarskoj opstojnosti moguće je rješavati, barem djelomično, kroz zaštitu nacionalnih specifičnosti i povezivanje proizvođača, u proizvodnji i na tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski