Pregled bibliografske jedinice broj: 840860
Kvantifikacija etil acetata kao podrška senzornom ocjenjivanju vina prije tržišta
Kvantifikacija etil acetata kao podrška senzornom ocjenjivanju vina prije tržišta // Presentation summaries
Zagreb: Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, 2009. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 840860 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvantifikacija etil acetata kao podrška senzornom ocjenjivanju vina prije tržišta
(Quantification of ethyl acetate in wines as a support in wine sensory evaluation before market)
Autori
Alpeza, Ivana ; Bukovčan, Renata ; Bosankić, Gordana ; Hren, Krešimir ; Gašparec, Skočić, Ljiljana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Presentation summaries
/ - Zagreb : Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, 2009
Skup
32nd World Congress of vine and wine of the OIV
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 28.06.2009. - 02.07.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
etil acetat; sensorno ispitivanje; vino; tržište
(ethyl acetate; sensory evaluation; wine; market)
Sažetak
Etil acetat je najzastupljeniji ester koji u mladim vinima može doprinositi svježoj voćnoj aromi, dok se u prekomjernim količinama prepoznaje kao mana vina. Prag prepoznatljivosti iznosi između 70 i 100 mg/L. Senzorno ispitivanje obvezan je dio postupka koji prethodi trženju vina u R Hrvatskoj. Cilj istraživanja bio je odrediti sadržaj etil acetata u svim vinima koja su senzorno odbačena zbog negativnog mirisa po acetonu, a koji se veže uz etil acetat. U obradi podataka uzeti su u obzir i aromatičnost sorte, sadržaj alkohola i hlapljiva kiselost. Dobiveni rezultati potvrdili su vezu između negativne senzorne ocjene i poznatih koncentracija etil acetata, kao i drugih ispitivanih parametara. Analiza etil acetata može biti dobra podrška ne samo u službenim kontrolama, već i u proizvodnom procesu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)