Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 840821

Kemijska raščlamba i biološka vrijednost mlijeka magarice


Štulina, Ivana
Kemijska raščlamba i biološka vrijednost mlijeka magarice, 2008., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 840821 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijska raščlamba i biološka vrijednost mlijeka magarice
(Chemical analysis and biological value of donkey's milk)

Autori
Štulina, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.02

Godina
2008

Stranica
43

Mentor
Ivanković, Ante

Ključne riječi
mlijeko magarice; proizvodnja; kemijski sastav; higijenska kvaliteta
(donkey's milk; milk yield; chemical composition; hygiene quality)

Sažetak
Magarac (Equus asinus L.) je životinja dobro uklopljena u krajobraz hrvatskog priobalja zbog iznimne skromnosti i prilagodljivosti. Međutim, gubitkom gospodarske funkcije u ruralnim prostorima dospio je na listu ugroženih vrsta (Zavod za zaštitu prirode, 2006), te je od 1997. uključen u državni program za zaštitu i očuvanje autohtonih pasmina. U svrhu gospodarske reafirmacije primorsko-dinarskog magarca provedeno je istraživanje proizvodnje, kemijskog sastava i higijenske kvalitete magarećeg mlijeka. Uzorci mlijeka prikupljani su od lipnja do studenog 2007. godine svakih 20 dana tijekom laktacijskog perioda od 16 magarica. Laboratorijskim analizama utvrđen je osnovni kemijski sastav te higijenska kvaliteta mlijeka magarica. Dobiveni podatci statistički su obrađeni uporabom SAS paketa (1999). Rezultati su pokazali da dob i redoslijed laktacije nisu utjecali na ispitivane parametre, dok je stadij laktacije bio značajan (p<0, 001) za mliječnu mast, bjelančevine, suhu tvar, suhu tvar bez masti, te broj somatskih stanica (p<0, 05) odnosno logaritmirane somatske stanice (log10) (p<0, 01).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ante Ivanković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Štulina, Ivana
Kemijska raščlamba i biološka vrijednost mlijeka magarice, 2008., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Štulina, I. (2008) 'Kemijska raščlamba i biološka vrijednost mlijeka magarice', diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tulina, Ivana}, year = {2008}, pages = {43}, keywords = {mlijeko magarice, proizvodnja, kemijski sastav, higijenska kvaliteta}, title = {Kemijska ra\v{s}\v{c}lamba i biolo\v{s}ka vrijednost mlijeka magarice}, keyword = {mlijeko magarice, proizvodnja, kemijski sastav, higijenska kvaliteta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tulina, Ivana}, year = {2008}, pages = {43}, keywords = {donkey's milk, milk yield, chemical composition, hygiene quality}, title = {Chemical analysis and biological value of donkey's milk}, keyword = {donkey's milk, milk yield, chemical composition, hygiene quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font