Pregled bibliografske jedinice broj: 840821
Kemijska raščlamba i biološka vrijednost mlijeka magarice
Kemijska raščlamba i biološka vrijednost mlijeka magarice, 2008., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 840821 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijska raščlamba i biološka vrijednost mlijeka magarice
(Chemical analysis and biological value of donkey's milk)
Autori
Štulina, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.02
Godina
2008
Stranica
43
Mentor
Ivanković, Ante
Ključne riječi
mlijeko magarice; proizvodnja; kemijski sastav; higijenska kvaliteta
(donkey's milk; milk yield; chemical composition; hygiene quality)
Sažetak
Magarac (Equus asinus L.) je životinja dobro uklopljena u krajobraz hrvatskog priobalja zbog iznimne skromnosti i prilagodljivosti. Međutim, gubitkom gospodarske funkcije u ruralnim prostorima dospio je na listu ugroženih vrsta (Zavod za zaštitu prirode, 2006), te je od 1997. uključen u državni program za zaštitu i očuvanje autohtonih pasmina. U svrhu gospodarske reafirmacije primorsko-dinarskog magarca provedeno je istraživanje proizvodnje, kemijskog sastava i higijenske kvalitete magarećeg mlijeka. Uzorci mlijeka prikupljani su od lipnja do studenog 2007. godine svakih 20 dana tijekom laktacijskog perioda od 16 magarica. Laboratorijskim analizama utvrđen je osnovni kemijski sastav te higijenska kvaliteta mlijeka magarica. Dobiveni podatci statistički su obrađeni uporabom SAS paketa (1999). Rezultati su pokazali da dob i redoslijed laktacije nisu utjecali na ispitivane parametre, dok je stadij laktacije bio značajan (p<0, 001) za mliječnu mast, bjelančevine, suhu tvar, suhu tvar bez masti, te broj somatskih stanica (p<0, 05) odnosno logaritmirane somatske stanice (log10) (p<0, 01).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)