Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 840818

Tov teladi za bijelo meso


Jakopović, Tomislav
Tov teladi za bijelo meso, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 840818 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tov teladi za bijelo meso
(Fattening of calves for "white meat")

Autori
Jakopović, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2007

Stranica
31

Mentor
Ivanković, Ante

Ključne riječi
telad; tov; bijelo meso
(calves; fattening; ''white meat'')

Sažetak
U Republici Hrvatskoj goveđe meso se tradicionalno proizvodi od teladi krava koje služe prvenstveno za proizvodnju mlijeka (dominantno krave simentalske i Holstein pasmine). Smanjenjem broja krava kao posljedice rata i negativnih trendova u govedarstvu Hrvatske, te u posljednje vrijeme sve naglašenijom specijalizacijom u proizvodnji kravljeg mlijeka, dovedene su u pitanje tovne karakteristike i kvaliteta teladi za tov, a isto tako i dostatan broj teladi za proizvodnju potrebnih količina goveđeg mesa. Za očekivati je da će se povećanjem proizvodnje mlijeka po kravi broj krava (a time i teladi) i dalje smanjivati. Kod nas postoji velika potražnja za junećim i telećim mesom. Potrebno je uspostaviti takav sustav tova gdje će se za tov junadi koristiti telad kombiniranih pasmina (simentalska i smeđa), a za tov teladi da se koristi telad mliječnih pasmina (Holstein) koja mogu dati dobre rezultate, dok su kod tova junadi do većih završnih težina ovi rezultati daleko slabiji. U posljednje vrijeme i kod nas se počeo razvijati tov teladi za bijelo meso kojeg treba i dalje poticati jer se koristi telad Holstein pasmine. U takvom sustavu simentalska telad ostaje za korištenje u tovu junadi većih završnih težina te se na taj način povećava broj teladi za tov. Proizvodnja bijelog mesa specifičan je proizvodni sustav u kojem se koristi značajna količina mlijeka ili mliječne zamjenice dok je udio ostalih sastojaka obroka znatno manji. Kao rezultat takve ishrane dobivaju se grla čije je meso posebnih osobina. Tov traje do težine 160 – 180 kg. Tako proizvedena teletina predstavlja kvalitetan proizvod koji može biti dostatan za naše potrebe jer broj Holstein krava raste.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ante Ivanković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jakopović, Tomislav
Tov teladi za bijelo meso, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Jakopović, T. (2007) 'Tov teladi za bijelo meso', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakopovi\'{c}, Tomislav}, year = {2007}, pages = {31}, keywords = {telad, tov, bijelo meso}, title = {Tov teladi za bijelo meso}, keyword = {telad, tov, bijelo meso}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakopovi\'{c}, Tomislav}, year = {2007}, pages = {31}, keywords = {calves, fattening, ''white meat''}, title = {Fattening of calves for "white meat"}, keyword = {calves, fattening, ''white meat''}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font