Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 840816

Tehnologija proizvodnje kobiljeg mlijeka


Milić, Bojan
Tehnologija proizvodnje kobiljeg mlijeka, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 840816 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija proizvodnje kobiljeg mlijeka
(Technology of mare milk production)

Autori
Milić, Bojan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.07

Godina
2007

Stranica
41

Mentor
Ivanković, Ante

Ključne riječi
kobilje mlijeko; sastav mlijeka; tehnologija proizvodnje
(mare milk; milk content; technology of production)

Sažetak
Kobilje mlijeko u prehrani čovjeka koristi se tisućama godina. Znatna podudarnost kobiljeg i humanog mlijeka u kemijskom sastavu doprinosi nutritivnoj kompatibilnosti, tako da i djeca od najranije dobi mogu piti kobilje mlijeko. Kobiljem mlijeku pripisuju se odgovarajući nutritivni učinci, premda znanstveno i nisu potvrđeni. Procjenjuje se da oko 30 milijuna ljudi diljem svijeta konzumira kobilje mlijeko u svježem ili prerađenom obliku. Proizvodnja kobiljeg mlijeka u stalnom je porastu. Kobilje mlijeko osobito je po sadržaju suhe tvari, mliječne masti, bjelančevina u mlijeku, udjelu laktoze, minerala i vitamina. Sadrži mali udio mliječne masti (≈ 1, 2%) i mliječnih bjelančevina (≈ 2, 5%), dok je udio mliječnog šećera visok (≈ 6, 3%). U kobiljem mlijeku nalaze se i značajne količine minerala, vitamina kao i enzima. Proizvodnja kobiljeg mlijeka može biti interesantna i za područje Hrvatske, posebice znajući da u većem udjelu participiraju hladnokrvne autohtone pasmine konja koje su gospodarski gotovo neafirmirane. Zasigurno dio populacije može biti uključen u ovaj vid proizvodnje, no prije toga je nužno provesti odgovarajuću edukaciju potencijalnih proizvođača. Učinkovita i dohodovna proizvodnja u prvom redu traži primjenu odgovarajućeg tehnološkog slijeda. Istodobno je nužno raditi na pripremi tržišta i osiguravanju plasmana kroz najpogodniji oblik. Dio kobiljeg mlijeka treba plasirati putem lječilišta, biljnih apoteka, specijaliziranih trgovina biološki čiste (ekološki proizvedene) hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ante Ivanković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Milić, Bojan
Tehnologija proizvodnje kobiljeg mlijeka, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Milić, B. (2007) 'Tehnologija proizvodnje kobiljeg mlijeka', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mili\'{c}, Bojan}, year = {2007}, pages = {41}, keywords = {kobilje mlijeko, sastav mlijeka, tehnologija proizvodnje}, title = {Tehnologija proizvodnje kobiljeg mlijeka}, keyword = {kobilje mlijeko, sastav mlijeka, tehnologija proizvodnje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mili\'{c}, Bojan}, year = {2007}, pages = {41}, keywords = {mare milk, milk content, technology of production}, title = {Technology of mare milk production}, keyword = {mare milk, milk content, technology of production}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font