Pregled bibliografske jedinice broj: 840816
Tehnologija proizvodnje kobiljeg mlijeka
Tehnologija proizvodnje kobiljeg mlijeka, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 840816 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje kobiljeg mlijeka
(Technology of mare milk production)
Autori
Milić, Bojan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.07
Godina
2007
Stranica
41
Mentor
Ivanković, Ante
Ključne riječi
kobilje mlijeko; sastav mlijeka; tehnologija proizvodnje
(mare milk; milk content; technology of production)
Sažetak
Kobilje mlijeko u prehrani čovjeka koristi se tisućama godina. Znatna podudarnost kobiljeg i humanog mlijeka u kemijskom sastavu doprinosi nutritivnoj kompatibilnosti, tako da i djeca od najranije dobi mogu piti kobilje mlijeko. Kobiljem mlijeku pripisuju se odgovarajući nutritivni učinci, premda znanstveno i nisu potvrđeni. Procjenjuje se da oko 30 milijuna ljudi diljem svijeta konzumira kobilje mlijeko u svježem ili prerađenom obliku. Proizvodnja kobiljeg mlijeka u stalnom je porastu. Kobilje mlijeko osobito je po sadržaju suhe tvari, mliječne masti, bjelančevina u mlijeku, udjelu laktoze, minerala i vitamina. Sadrži mali udio mliječne masti (≈ 1, 2%) i mliječnih bjelančevina (≈ 2, 5%), dok je udio mliječnog šećera visok (≈ 6, 3%). U kobiljem mlijeku nalaze se i značajne količine minerala, vitamina kao i enzima. Proizvodnja kobiljeg mlijeka može biti interesantna i za područje Hrvatske, posebice znajući da u većem udjelu participiraju hladnokrvne autohtone pasmine konja koje su gospodarski gotovo neafirmirane. Zasigurno dio populacije može biti uključen u ovaj vid proizvodnje, no prije toga je nužno provesti odgovarajuću edukaciju potencijalnih proizvođača. Učinkovita i dohodovna proizvodnja u prvom redu traži primjenu odgovarajućeg tehnološkog slijeda. Istodobno je nužno raditi na pripremi tržišta i osiguravanju plasmana kroz najpogodniji oblik. Dio kobiljeg mlijeka treba plasirati putem lječilišta, biljnih apoteka, specijaliziranih trgovina biološki čiste (ekološki proizvedene) hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)