Pregled bibliografske jedinice broj: 840806
Učinkoviti sustavi proizvodnje konjskog mesa u Hrvatskoj
Učinkoviti sustavi proizvodnje konjskog mesa u Hrvatskoj, 2003., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 840806 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinkoviti sustavi proizvodnje konjskog mesa u Hrvatskoj
(Production systems of horse meat in Croatia)
Autori
Osternaj, Edi
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2003
Stranica
32
Mentor
Ivanković, Ante
Ključne riječi
konjsko meso; proizvodni sustavi; autohtone pasmine
(horse meat; production systems; autochthonous breed)
Sažetak
Konjsko meso je radi svoje osobitosti (udio proteina, masti, glikogena) cijenjeno na tržištu. Današnja proizvodnja konjskog mesa prvenstveno se bazira na teškim hladnokrvnim pasminama konja koje su prvotno bile namijenjene radu. Proizvodnja konjskog mesa u svijetu i Europi bilježi konstantan i lagani rast, a tržište EU još je uvijek otvoreno za ovu vrstu mesa budući da sami ne proizvode dostatne količine. Proizvodnja konjskog mesa u ekstenzivnim sustavima nazočna je na području Hrvatske, premda u mnogo manjem obujmu nego ranijih desetljeća. Učinkovitost sustava proizvodnje konjskog mesa bazira se na ispravnoj procijeni relevantnih tržišnih pokazatelja i ekoloških uvjeta u kojima se proizvodnja odvija, te pravilnom odabiru genotipa i proizvodnog sustava. Obzirom na iskustva susjednih zemalja i specifičnosti područja na kojima su se naše autohtone pasmine konja zadržale, dohodovno su najpovoljniji kraći sustavi tova, budući da traže najmanja ulaganja u objekte, mehanizaciju i drugu opremu. To potvrđuje i cijena koštanja kg ‘žive vage’, koja je najmanja kod sustava od 8 mjeseci (5, 89 kn/kg), a najveća kod sustava od 24 mjeseca (14, 55 kn/kg).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)