Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 840742

Karakterizacija pitkih voda s obzirom na sklonost stvaranju dezinfekcijskih nusprodukata


Ljubas, Davor
Karakterizacija pitkih voda s obzirom na sklonost stvaranju dezinfekcijskih nusprodukata // Kompetentnost laboratorija 2016 / Grgec Bermanec, Lovorka (ur.).
Zagreb: CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2016. str. 50-51 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 840742 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija pitkih voda s obzirom na sklonost stvaranju dezinfekcijskih nusprodukata
(Characterization of drinking waters considering their tendency for disinfection byproducts formation)

Autori
Ljubas, Davor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Kompetentnost laboratorija 2016 / Grgec Bermanec, Lovorka - Zagreb : CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2016, 50-51

ISBN
978-953-7329-19-8

Skup
12. međunarodna konferencija Kompetentnost laboratorija 2016

Mjesto i datum
Vinkovci, Hrvatska, 19.10.2016. - 22.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
dezinfekcija; dezinfekcijski nusprodukti; organske tvari; pitka voda
(disinfection; disinfection by-products; organic substances; drinking water)

Sažetak
Jedna od najznačajnijih opasnosti povezana s uporabom vode za piće jest pojava zaraznih bolesti koje se prenose mikrobiološki zagađenom vodom. Radi postizanja mikrobiološke ispravnosti vode, ona se podvrgava postupku dezinfekcije: fizikalne (UV zračenje, membrane) ili kemijske (klor, klorov dioksid, kloramini, ozon). Trajnost količine dezinfekcijskog sredstva nakon doziranja (rezidual) i nastajanje štetnih dezinfekcijskih nusprodukata (DNP) glavne su značajke kemijskog dezinfekcijskog postupka i pretežno ovise o sastavu izvorišne vode. Izvorišta vode za piće sadrže, između ostalog, prirodne i/ili antropogene organske tvari koje su izravno povezane sa stvaranjem DNP-a. Stoga je potrebno karakterizirati izvorišta pitke vode s obzirom na sklonost stvaranju DNP-a za slučajeve primjene različitih dezinfekcijskih sredstava. Rezultati ovakve karakterizacije trebaju biti smjernice za odabir najprikladnijeg dezinfekcijskog sredstva za sustave opskrbe pitkom vodom s jasnom uputom da je potrebno izabrati ono sredstvo koje stvara najmanju količinu štetnih DNP-a, uz održavanje zdravstvene ispravnosti vode. U ovom radu prikazane su procedure za karakterizaciju voda s obzirom na sklonost stvaranju DNP-a za slučajeve primjene klora i klorovog dioksida budući da se oni najčešće koriste za dezinfekciju pitke vode u Republici Hrvatskoj. Osim toga, prikazan je i primjer nastajanja DNP-a uz primjenu klora i klorovog dioksida pri različitim temperaturama na uzorku sirove vode crpilišta Sikirevci.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo, Strojarstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb

Profili:

Avatar Url Davor Ljubas (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ljubas, Davor
Karakterizacija pitkih voda s obzirom na sklonost stvaranju dezinfekcijskih nusprodukata // Kompetentnost laboratorija 2016 / Grgec Bermanec, Lovorka (ur.).
Zagreb: CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2016. str. 50-51 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
Ljubas, D. (2016) Karakterizacija pitkih voda s obzirom na sklonost stvaranju dezinfekcijskih nusprodukata. U: Grgec Bermanec, L. (ur.)Kompetentnost laboratorija 2016.
@article{article, author = {Ljubas, Davor}, editor = {Grgec Bermanec, L.}, year = {2016}, pages = {50-51}, keywords = {dezinfekcija, dezinfekcijski nusprodukti, organske tvari, pitka voda}, isbn = {978-953-7329-19-8}, title = {Karakterizacija pitkih voda s obzirom na sklonost stvaranju dezinfekcijskih nusprodukata}, keyword = {dezinfekcija, dezinfekcijski nusprodukti, organske tvari, pitka voda}, publisher = {CROLAB - Hrvatski laboratoriji}, publisherplace = {Vinkovci, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ljubas, Davor}, editor = {Grgec Bermanec, L.}, year = {2016}, pages = {50-51}, keywords = {disinfection, disinfection by-products, organic substances, drinking water}, isbn = {978-953-7329-19-8}, title = {Characterization of drinking waters considering their tendency for disinfection byproducts formation}, keyword = {disinfection, disinfection by-products, organic substances, drinking water}, publisher = {CROLAB - Hrvatski laboratoriji}, publisherplace = {Vinkovci, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font