Pregled bibliografske jedinice broj: 840742
Karakterizacija pitkih voda s obzirom na sklonost stvaranju dezinfekcijskih nusprodukata
Karakterizacija pitkih voda s obzirom na sklonost stvaranju dezinfekcijskih nusprodukata // Kompetentnost laboratorija 2016 / Grgec Bermanec, Lovorka (ur.).
Zagreb: CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2016. str. 50-51 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 840742 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija pitkih voda s obzirom na sklonost stvaranju dezinfekcijskih nusprodukata
(Characterization of drinking waters considering their tendency for disinfection byproducts formation)
Autori
Ljubas, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Kompetentnost laboratorija 2016
/ Grgec Bermanec, Lovorka - Zagreb : CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2016, 50-51
ISBN
978-953-7329-19-8
Skup
12. međunarodna konferencija Kompetentnost laboratorija 2016
Mjesto i datum
Vinkovci, Hrvatska, 19.10.2016. - 22.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
dezinfekcija; dezinfekcijski nusprodukti; organske tvari; pitka voda
(disinfection; disinfection by-products; organic substances; drinking water)
Sažetak
Jedna od najznačajnijih opasnosti povezana s uporabom vode za piće jest pojava zaraznih bolesti koje se prenose mikrobiološki zagađenom vodom. Radi postizanja mikrobiološke ispravnosti vode, ona se podvrgava postupku dezinfekcije: fizikalne (UV zračenje, membrane) ili kemijske (klor, klorov dioksid, kloramini, ozon). Trajnost količine dezinfekcijskog sredstva nakon doziranja (rezidual) i nastajanje štetnih dezinfekcijskih nusprodukata (DNP) glavne su značajke kemijskog dezinfekcijskog postupka i pretežno ovise o sastavu izvorišne vode. Izvorišta vode za piće sadrže, između ostalog, prirodne i/ili antropogene organske tvari koje su izravno povezane sa stvaranjem DNP-a. Stoga je potrebno karakterizirati izvorišta pitke vode s obzirom na sklonost stvaranju DNP-a za slučajeve primjene različitih dezinfekcijskih sredstava. Rezultati ovakve karakterizacije trebaju biti smjernice za odabir najprikladnijeg dezinfekcijskog sredstva za sustave opskrbe pitkom vodom s jasnom uputom da je potrebno izabrati ono sredstvo koje stvara najmanju količinu štetnih DNP-a, uz održavanje zdravstvene ispravnosti vode. U ovom radu prikazane su procedure za karakterizaciju voda s obzirom na sklonost stvaranju DNP-a za slučajeve primjene klora i klorovog dioksida budući da se oni najčešće koriste za dezinfekciju pitke vode u Republici Hrvatskoj. Osim toga, prikazan je i primjer nastajanja DNP-a uz primjenu klora i klorovog dioksida pri različitim temperaturama na uzorku sirove vode crpilišta Sikirevci.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo, Strojarstvo