Pregled bibliografske jedinice broj: 840625
PROBIOTIČKA SVOJSTVA SOJA Lactobacillus brevis SF15B KOJI EKSPRIMIRA S-PROTEINE
PROBIOTIČKA SVOJSTVA SOJA Lactobacillus brevis SF15B KOJI EKSPRIMIRA S-PROTEINE, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 840625 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROBIOTIČKA SVOJSTVA SOJA Lactobacillus brevis SF15B KOJI EKSPRIMIRA S-PROTEINE
(PROBIOTIC CHARACTERISTICS OF STRAIN Lactobacillus brevis SF15B EXPRESSING S-PROTEINS)
Autori
Šantak, Manuela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2016
Stranica
43
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
probiotici; Lactobacillus brevis; S-proteini; SLAP; adhezija
(probiotics; Lactobacillus brevis; S-layer proteins; SLAP; adhesion)
Sažetak
Probiotici su živi mikroorganizmi koji, kada su prisutni u odgovarajućem broju, poboljšavaju zdravlje domaćina. Bakterije mliječne kiseline, među kojima se posebno ističu bakterije iz roda Lactobacillus, su najbolji modeli za probiotičku upotrebu te karakterizaciju pozitivnih učinaka. Cilj ovog rada bio je ispitati probiotička svojstva soja Lactobacillus brevis SF15B koji eksprimira S- proteine. Pritom se kao pozitivna kontrola koristio soj L. helveticus M92 koji eksprimira S-proteine, dok je negativna kontrola bio soj L. plantarum D13 koji navedene proteine ne eksprimira. Osim S-proteina, na površini stanica ispitivanog soja nalaze se i SLAP (Eng. Surface-Layer Associated Proteins). Uloga S- proteina u probiotičkom djelovanju soja SF15B ispitana je iz aspekta adhezije na mucin, prilikom čega je dokazano da prisutnost sloja S-proteina pridonosi boljim adhezijskim svojstvima. Osim toga, soj L. brevis SF15B ima sposobnost preživljavanja u pojedinim nepovoljnim uvjetima koji mogu vladati u ljudskom gastrointestinalnom traktu te pokazuje značajnu proteolitičku aktivnost.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija
Napomena
Rad je izrađen u Laboratoriju za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura, na Zavodu za biokemijsko inženjerstvo, Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost „Probiotici i starter kulture - površinski proteini i bakteriocini“ (IP-2014- 09-7009), pod mentorstvom dr. sc. Jagode Šušković, red. prof., Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te uz pomoć dr. sc. Ksenije Uroić, više asistentice.
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2014- 09-7009
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)