Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 840625

PROBIOTIČKA SVOJSTVA SOJA Lactobacillus brevis SF15B KOJI EKSPRIMIRA S-PROTEINE


Šantak, Manuela
PROBIOTIČKA SVOJSTVA SOJA Lactobacillus brevis SF15B KOJI EKSPRIMIRA S-PROTEINE, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 840625 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROBIOTIČKA SVOJSTVA SOJA Lactobacillus brevis SF15B KOJI EKSPRIMIRA S-PROTEINE
(PROBIOTIC CHARACTERISTICS OF STRAIN Lactobacillus brevis SF15B EXPRESSING S-PROTEINS)

Autori
Šantak, Manuela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2016

Stranica
43

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
probiotici; Lactobacillus brevis; S-proteini; SLAP; adhezija
(probiotics; Lactobacillus brevis; S-layer proteins; SLAP; adhesion)

Sažetak
Probiotici su živi mikroorganizmi koji, kada su prisutni u odgovarajućem broju, poboljšavaju zdravlje domaćina. Bakterije mliječne kiseline, među kojima se posebno ističu bakterije iz roda Lactobacillus, su najbolji modeli za probiotičku upotrebu te karakterizaciju pozitivnih učinaka. Cilj ovog rada bio je ispitati probiotička svojstva soja Lactobacillus brevis SF15B koji eksprimira S- proteine. Pritom se kao pozitivna kontrola koristio soj L. helveticus M92 koji eksprimira S-proteine, dok je negativna kontrola bio soj L. plantarum D13 koji navedene proteine ne eksprimira. Osim S-proteina, na površini stanica ispitivanog soja nalaze se i SLAP (Eng. Surface-Layer Associated Proteins). Uloga S- proteina u probiotičkom djelovanju soja SF15B ispitana je iz aspekta adhezije na mucin, prilikom čega je dokazano da prisutnost sloja S-proteina pridonosi boljim adhezijskim svojstvima. Osim toga, soj L. brevis SF15B ima sposobnost preživljavanja u pojedinim nepovoljnim uvjetima koji mogu vladati u ljudskom gastrointestinalnom traktu te pokazuje značajnu proteolitičku aktivnost.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija

Napomena
Rad je izrađen u Laboratoriju za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura, na Zavodu za biokemijsko inženjerstvo, Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost „Probiotici i starter kulture - površinski proteini i bakteriocini“ (IP-2014- 09-7009), pod mentorstvom dr. sc. Jagode Šušković, red. prof., Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te uz pomoć dr. sc. Ksenije Uroić, više asistentice.



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2014- 09-7009

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šantak, Manuela
PROBIOTIČKA SVOJSTVA SOJA Lactobacillus brevis SF15B KOJI EKSPRIMIRA S-PROTEINE, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šantak, M. (2016) 'PROBIOTIČKA SVOJSTVA SOJA Lactobacillus brevis SF15B KOJI EKSPRIMIRA S-PROTEINE', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}antak, Manuela}, year = {2016}, pages = {43}, keywords = {probiotici, Lactobacillus brevis, S-proteini, SLAP, adhezija}, title = {PROBIOTI\v{C}KA SVOJSTVA SOJA Lactobacillus brevis SF15B KOJI EKSPRIMIRA S-PROTEINE}, keyword = {probiotici, Lactobacillus brevis, S-proteini, SLAP, adhezija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}antak, Manuela}, year = {2016}, pages = {43}, keywords = {probiotics, Lactobacillus brevis, S-layer proteins, SLAP, adhesion}, title = {PROBIOTIC CHARACTERISTICS OF STRAIN Lactobacillus brevis SF15B EXPRESSING S-PROTEINS}, keyword = {probiotics, Lactobacillus brevis, S-layer proteins, SLAP, adhesion}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font