Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 840567

Utjecaj dodatka kakao ljuske na udio rezistentnog i oštećenog škroba te polifenola u kukuruznim ekstrudatima


Šakota, Marija
Utjecaj dodatka kakao ljuske na udio rezistentnog i oštećenog škroba te polifenola u kukuruznim ekstrudatima, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH


CROSBI ID: 840567 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka kakao ljuske na udio rezistentnog i oštećenog škroba te polifenola u kukuruznim ekstrudatima
(Influence of cocoa shell on share of resistant and damaged starch and polyphenols in corn extrudates)

Autori
Šakota, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar, BiH

Datum
20.10

Godina
2016

Stranica
33

Mentor
Šubarić, Drago

Neposredni voditelj
Jozinović, Antun

Ključne riječi
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; kakao ljuska
(extrusion ; corn grits ; cocoa shell)

Sažetak
Proces ekstruzije se zbog svoje višestruke primjene i energetske učinkovitosti razvio u jedan od najznačajnijih jediničnih procesa u proizvodnji hrane. Koristi se za proizvodnju velikog broja prehrambenih proizvoda. Osnovna sirovina za proizvodnju najvećeg broja ekstrudiranih proizvoda je kukuruzna krupica, u koju se s ciljem poboljšanja funkcionalnih svojstava dodaju brašna drugih žitarica i različiti drugi dodaci kao što su nusproizvodi prerade voća i povrća, te proizvodnje ulja, šećera, čokolade i sl. U ovom istraživanju korištena je kako ljuska u udjelima 5 %, 10 %, 15 % s. tv. te je ispitan utjecaj njenog dodatka na određena kemijska svojstva kukuruznih ekstrudata. Proizvodnja ekstrudata provedena je na laboratorijskom jednopužnom ekstruderu Brabender 19/20 DN uz primjenu režima za proizvodnju ekspandiranih proizvoda (temperaturni profil: 135/170/170 ˚C ; sapnica: 4 mm ; puž: 4:1). Analize su uključile određivanje: udjela rezistentnog škroba (RS), oštećenog škroba (DS) i ukupnih polifenola. Dobiveni rezultati su pokazali da je proces ekstruzije imao značajan utjecaj na smanjenje udjela rezistentnog škroba. Dodatak kakao ljuske nije imao prevelik značaj i pozitivan trend na smanjenje ili povećanje udjela RS-a. Proces ekstruzije je također imao značajan utjecaj na povećanje stupnja oštećenosti škroba kod svih uzoraka, dok se dodatkom kakao ljuske u zamjesima udio oštećenog škroba nije značajno mijenjao. Udio ukupnih polifenola povećao se dodatkom kakao ljuske u odnosu na početni uzorak, kako u zamjesima tako i u ekstrudatima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šakota, Marija
Utjecaj dodatka kakao ljuske na udio rezistentnog i oštećenog škroba te polifenola u kukuruznim ekstrudatima, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH
Šakota, M. (2016) 'Utjecaj dodatka kakao ljuske na udio rezistentnog i oštećenog škroba te polifenola u kukuruznim ekstrudatima', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}akota, Marija}, year = {2016}, pages = {33}, keywords = {ekstruzija, kukuruzna krupica, kakao ljuska}, title = {Utjecaj dodatka kakao ljuske na udio rezistentnog i o\v{s}te\'{c}enog \v{s}kroba te polifenola u kukuruznim ekstrudatima}, keyword = {ekstruzija, kukuruzna krupica, kakao ljuska}, publisherplace = {Mostar, BiH} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}akota, Marija}, year = {2016}, pages = {33}, keywords = {extrusion, corn grits, cocoa shell}, title = {Influence of cocoa shell on share of resistant and damaged starch and polyphenols in corn extrudates}, keyword = {extrusion, corn grits, cocoa shell}, publisherplace = {Mostar, BiH} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font