Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 840565

Udio rezistentnog i oštećenog škroba te polifenola u kukuruznim ekstrudatima s dodatkom odmašćene pogače podlanka (Camelina sativa L.)


Krešo, Jelena
Udio rezistentnog i oštećenog škroba te polifenola u kukuruznim ekstrudatima s dodatkom odmašćene pogače podlanka (Camelina sativa L.), 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH


CROSBI ID: 840565 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udio rezistentnog i oštećenog škroba te polifenola u kukuruznim ekstrudatima s dodatkom odmašćene pogače podlanka (Camelina sativa L.)
(Content of resistant and damaged starch and polyphenols in corn extrudates with addition of defatted camelina cake (Camelina sativa L.))

Autori
Krešo, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar, BiH

Datum
20.10

Godina
2016

Stranica
34

Mentor
Šubarić, Drago

Neposredni voditelj
Jozinović, Antun

Ključne riječi
ekstruzija ; Camelina sativa ; rezistentni škrob ; oštećeni škrob ; polifenoli
(extrusion ; Camelina sativa ; resistant starch ; damaged starch ; polyphenols)

Sažetak
Ekstruzija je suvremeni tehnološki postupak za proizvodnju različitih vrsta proizvoda (prehrambenih i neprehrambenih), koji je postao gotovo nezaobilazan u današnjoj industriji. Spada u grupu HTST (engl, high temperature short time) postupaka. Kao osnovna sirovina za proizvodnju velikog broja ekstrudata u prehrambenoj industriji koristi se kukuruzna krupica, u koju se s ciljem poboljšanja nutritivne vrijednosti i fizikalno-kemijskih svojstava gotovih proizvoda mogu dodati brašna drugih žitarica, kao i nusproizvodi prehrambene industrije. Cilj ovog istraživanja je bio ispitati mogućnost dodatka odmašćene pogače podlanka (Camelina sativa L.), kao nusproizvoda u proizvodnji hladno prešanog ulja podlanka, u kukuruznu krupicu u udjelima 3 %, 6 % i 9 % s. tv. Analize su uključivale utjecaj dodatka odmašćene pogače (Camelina sativa L.) na udio rezistentnog škroba (RS), oštećenog škroba (DS) te udio ukupnih polifenola. Ekstruzijom se značajno povećao stupanj oštećenosti škroba, dok se dodatkom odmašćene pogače podlanka (Camelina sativa L.) u zamjesima nije značajnije mijenjao. Ekstruzija je uzrokovala smanjenje sadržaja rezistentnog škroba, a povećanje nerezistentnog škroba. Sadržaj ukupnog škroba smanjio se dodatkom odmašćene pogače podlanka (Camelina sativa L.) Udio ukupnih polifenola se povećao dodatkom odmašćene pogače podlanka (Camelina sativa L.), ali je ekstruzija uzrokovala njihovo smanjenje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krešo, Jelena
Udio rezistentnog i oštećenog škroba te polifenola u kukuruznim ekstrudatima s dodatkom odmašćene pogače podlanka (Camelina sativa L.), 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH
Krešo, J. (2016) 'Udio rezistentnog i oštećenog škroba te polifenola u kukuruznim ekstrudatima s dodatkom odmašćene pogače podlanka (Camelina sativa L.)', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kre\v{s}o, Jelena}, year = {2016}, pages = {34}, keywords = {ekstruzija, Camelina sativa, rezistentni \v{s}krob, o\v{s}te\'{c}eni \v{s}krob, polifenoli}, title = {Udio rezistentnog i o\v{s}te\'{c}enog \v{s}kroba te polifenola u kukuruznim ekstrudatima s dodatkom odma\v{s}\'{c}ene poga\v{c}e podlanka (Camelina sativa L.)}, keyword = {ekstruzija, Camelina sativa, rezistentni \v{s}krob, o\v{s}te\'{c}eni \v{s}krob, polifenoli}, publisherplace = {Mostar, BiH} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kre\v{s}o, Jelena}, year = {2016}, pages = {34}, keywords = {extrusion, Camelina sativa, resistant starch, damaged starch, polyphenols}, title = {Content of resistant and damaged starch and polyphenols in corn extrudates with addition of defatted camelina cake (Camelina sativa L.)}, keyword = {extrusion, Camelina sativa, resistant starch, damaged starch, polyphenols}, publisherplace = {Mostar, BiH} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font