Pregled bibliografske jedinice broj: 840565
Udio rezistentnog i oštećenog škroba te polifenola u kukuruznim ekstrudatima s dodatkom odmašćene pogače podlanka (Camelina sativa L.)
Udio rezistentnog i oštećenog škroba te polifenola u kukuruznim ekstrudatima s dodatkom odmašćene pogače podlanka (Camelina sativa L.), 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH
CROSBI ID: 840565 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udio rezistentnog i oštećenog škroba te
polifenola u kukuruznim ekstrudatima s dodatkom
odmašćene pogače podlanka (Camelina sativa L.)
(Content of resistant and damaged starch and
polyphenols in corn extrudates with addition of
defatted camelina cake (Camelina sativa L.))
Autori
Krešo, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar, BiH
Datum
20.10
Godina
2016
Stranica
34
Mentor
Šubarić, Drago
Neposredni voditelj
Jozinović, Antun
Ključne riječi
ekstruzija ; Camelina sativa ; rezistentni škrob ; oštećeni škrob ; polifenoli
(extrusion ; Camelina sativa ; resistant starch ; damaged starch ; polyphenols)
Sažetak
Ekstruzija je suvremeni tehnološki postupak za proizvodnju različitih vrsta proizvoda (prehrambenih i neprehrambenih), koji je postao gotovo nezaobilazan u današnjoj industriji. Spada u grupu HTST (engl, high temperature short time) postupaka. Kao osnovna sirovina za proizvodnju velikog broja ekstrudata u prehrambenoj industriji koristi se kukuruzna krupica, u koju se s ciljem poboljšanja nutritivne vrijednosti i fizikalno-kemijskih svojstava gotovih proizvoda mogu dodati brašna drugih žitarica, kao i nusproizvodi prehrambene industrije. Cilj ovog istraživanja je bio ispitati mogućnost dodatka odmašćene pogače podlanka (Camelina sativa L.), kao nusproizvoda u proizvodnji hladno prešanog ulja podlanka, u kukuruznu krupicu u udjelima 3 %, 6 % i 9 % s. tv. Analize su uključivale utjecaj dodatka odmašćene pogače (Camelina sativa L.) na udio rezistentnog škroba (RS), oštećenog škroba (DS) te udio ukupnih polifenola. Ekstruzijom se značajno povećao stupanj oštećenosti škroba, dok se dodatkom odmašćene pogače podlanka (Camelina sativa L.) u zamjesima nije značajnije mijenjao. Ekstruzija je uzrokovala smanjenje sadržaja rezistentnog škroba, a povećanje nerezistentnog škroba. Sadržaj ukupnog škroba smanjio se dodatkom odmašćene pogače podlanka (Camelina sativa L.) Udio ukupnih polifenola se povećao dodatkom odmašćene pogače podlanka (Camelina sativa L.), ali je ekstruzija uzrokovala njihovo smanjenje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek