Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 840559

Utjecaj lecitina na svojstva namaza od kikirikija


Džakić, Mirela
Utjecaj lecitina na svojstva namaza od kikirikija, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 840559 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj lecitina na svojstva namaza od kikirikija
(Influence of lecithin on properties of peanut spread cream)

Autori
Džakić, Mirela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
18.07

Godina
2016

Stranica
48

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
čokoladni namaz ; kikiriki ; lecitin ; fizikalna i senzorska svojstva
(chocolate spread ; peanut ; lecithin ; physical and sensory properties)

Sažetak
Danas postoji širok izbor čokoladnih namaza na bazi lješnjaka, dok su druge sirovine poput kikirikija slabo zastupljene. U ovom radu kikiriki je osnovna sirovina za proizvodnju namaza. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj lecitina na koloidnu stabilnost, teksturu, boju i senzorska svojstva namaza od kikirikija. Ispitivana su svojstva namaza pri različitim udjelima kikirikija: 18, 21 i 24 %, te različitim udjelima lecitina: 0, 2 %, 0, 4 %, i 0, 6 %. Najbolju koloidnu stabilnost pokazali su uzorci s najvišim udjelom lecitina. Najbolju teksturu imao je uzorak s najmanje lecitina pri udjelu kikirikija 24 %. U odnosu na kontrolni uzorak bez lecitina najveću promjenu boje pokazao je uzorak s 0, 4 % lecitina i 24 % kikirikija. Senzorskim ispitivanjem utvrđeno je da najbolju ukupnu senzorsku ocjenu ima uzorak s udjelom lecitina 0, 4 % pri udjelu kikirikija 18 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Džakić, Mirela
Utjecaj lecitina na svojstva namaza od kikirikija, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Džakić, M. (2016) 'Utjecaj lecitina na svojstva namaza od kikirikija', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {D\v{z}aki\'{c}, Mirela}, year = {2016}, pages = {48}, keywords = {\v{c}okoladni namaz, kikiriki, lecitin, fizikalna i senzorska svojstva}, title = {Utjecaj lecitina na svojstva namaza od kikirikija}, keyword = {\v{c}okoladni namaz, kikiriki, lecitin, fizikalna i senzorska svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {D\v{z}aki\'{c}, Mirela}, year = {2016}, pages = {48}, keywords = {chocolate spread, peanut, lecithin, physical and sensory properties}, title = {Influence of lecithin on properties of peanut spread cream}, keyword = {chocolate spread, peanut, lecithin, physical and sensory properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font