Pregled bibliografske jedinice broj: 840557
Svojstva smjesa ječmenog brašna i tropa jabuke modificiranih postupkom ekstruzije
Svojstva smjesa ječmenog brašna i tropa jabuke modificiranih postupkom ekstruzije, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 840557 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva smjesa ječmenog brašna i tropa jabuke
modificiranih postupkom ekstruzije
(Characteristics of barley flour and apple pomace
mixtures modified by extrusion)
Autori
Jakobović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
07.10
Godina
2016
Stranica
48
Mentor
Ačkar, Đurđica
Neposredni voditelj
Jozinović, Antun
Ključne riječi
ekstruzija ; ječmeno brašno ; trop jabuke
(extrusion ; barley flour ; apple pomace)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj procesa ekstruzije na svojstva smjesa ječmenog brašna i tropa jabuke. Omjeri smjesa (ječmeno brašno : trop jabuka) korištenih u istraživanju su: 85 : 15, 70 : 30, 55 : 45. Smjese vlažnosti 30 % ekstrudirane su pri temperaturnom profilu 70/90/110 °C. Istraživanje je obuhvatilo određivanje fizikalnih i reoloških svojstava neekstrudiranih i ekstrudiranih uzoraka. Istraživanjem je utvrđeno da je dodatkom tropa jabuke došlo do smanjenja viskoznosti ekstrudata. Ekstruzija je uzrokovala smanjenje broja padanja, a povećanjem udjela tropa jabuke trend opadanja se nastavio. Sedimentacijska vrijednost bila je niska i kod ekstrudiranih i neekstrudiranih uzoraka zbog malog sadržaja proteina u sastavu smjese. Ekstrudirani uzorci imali su veću sposobnost upijanja vode, a ona se smanjivala povećanjem udjela tropa jabuke. Zbog narušenosti glutena stabilnost tijesta bila je 0. Farinografski broj kvalitete bio je značajno veći kod ekstrudiranih uzoraka, a povećavao se s povećanjem udjela tropa jabuke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek