Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 840557

Svojstva smjesa ječmenog brašna i tropa jabuke modificiranih postupkom ekstruzije


Jakobović, Ivana
Svojstva smjesa ječmenog brašna i tropa jabuke modificiranih postupkom ekstruzije, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 840557 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Svojstva smjesa ječmenog brašna i tropa jabuke modificiranih postupkom ekstruzije
(Characteristics of barley flour and apple pomace mixtures modified by extrusion)

Autori
Jakobović, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
07.10

Godina
2016

Stranica
48

Mentor
Ačkar, Đurđica

Neposredni voditelj
Jozinović, Antun

Ključne riječi
ekstruzija ; ječmeno brašno ; trop jabuke
(extrusion ; barley flour ; apple pomace)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj procesa ekstruzije na svojstva smjesa ječmenog brašna i tropa jabuke. Omjeri smjesa (ječmeno brašno : trop jabuka) korištenih u istraživanju su: 85 : 15, 70 : 30, 55 : 45. Smjese vlažnosti 30 % ekstrudirane su pri temperaturnom profilu 70/90/110 °C. Istraživanje je obuhvatilo određivanje fizikalnih i reoloških svojstava neekstrudiranih i ekstrudiranih uzoraka. Istraživanjem je utvrđeno da je dodatkom tropa jabuke došlo do smanjenja viskoznosti ekstrudata. Ekstruzija je uzrokovala smanjenje broja padanja, a povećanjem udjela tropa jabuke trend opadanja se nastavio. Sedimentacijska vrijednost bila je niska i kod ekstrudiranih i neekstrudiranih uzoraka zbog malog sadržaja proteina u sastavu smjese. Ekstrudirani uzorci imali su veću sposobnost upijanja vode, a ona se smanjivala povećanjem udjela tropa jabuke. Zbog narušenosti glutena stabilnost tijesta bila je 0. Farinografski broj kvalitete bio je značajno veći kod ekstrudiranih uzoraka, a povećavao se s povećanjem udjela tropa jabuke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Avatar Url Đurđica Ačkar (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jakobović, Ivana
Svojstva smjesa ječmenog brašna i tropa jabuke modificiranih postupkom ekstruzije, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jakobović, I. (2016) 'Svojstva smjesa ječmenog brašna i tropa jabuke modificiranih postupkom ekstruzije', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakobovi\'{c}, Ivana}, year = {2016}, pages = {48}, keywords = {ekstruzija, je\v{c}meno bra\v{s}no, trop jabuke}, title = {Svojstva smjesa je\v{c}menog bra\v{s}na i tropa jabuke modificiranih postupkom ekstruzije}, keyword = {ekstruzija, je\v{c}meno bra\v{s}no, trop jabuke}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakobovi\'{c}, Ivana}, year = {2016}, pages = {48}, keywords = {extrusion, barley flour, apple pomace}, title = {Characteristics of barley flour and apple pomace mixtures modified by extrusion}, keyword = {extrusion, barley flour, apple pomace}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font