Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 840537

Agronomske karakteristike sortimenta ozimog i jarog ječma (Hordeum vulgare L.) kroz oplemenjivačke cikluse


Abičić, Ivan; Lalić, Alojzije; Šimić, Gordana; Šimon , Silvio; Pejić, Ivan
Agronomske karakteristike sortimenta ozimog i jarog ječma (Hordeum vulgare L.) kroz oplemenjivačke cikluse // Book of Abstracts from 51st Croatian & 11th International Symposium on Agriculture / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 81-82 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 840537 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Agronomske karakteristike sortimenta ozimog i jarog ječma (Hordeum vulgare L.) kroz oplemenjivačke cikluse
(Agronomic characteristics of winter and spring barley (Hordeum vulgare L.) varieties through breeding cycles)

Autori
Abičić, Ivan ; Lalić, Alojzije ; Šimić, Gordana ; Šimon , Silvio ; Pejić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Book of Abstracts from 51st Croatian & 11th International Symposium on Agriculture / Milan Pospišil - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 81-82

ISBN
9789537878-53-5

Skup
51st Croatian & 11th International Symposium on Agriculture February 15 - 18, 2016. Opatija. Croatia

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
ječam; sezonalni tip; oplemenjivanje; sorta; svojstva
(barley; seasonal type; breeding; variety; traits)

Sažetak
Oplemenjivanje ječma (Hordeum vulgare L) pedigree metodom, koja dominira u programu Poljoprivrednog instituta Osijek (PIO) i dalje daje dobre rezultate, gdje su isti slabo vidljivi radi relativno dugog perioda selekcije. Promatranjem agronomskih svojstava PIO sortimenta priznatog od 1970.-ih godina do danas, moguće je zorno prikazati napredak cjelokupnog oplemenjivačkog programa ozimog i jarog ječma. U tu je svrhu izdvojeno po četiri grupe ozimih i jarih sorata ječma, što ukupno iznosi 72 priznate sorte uključene u ovo istraživanje tijekom dvije godine (2011. i 2012.). Poljski pokus je postavljen na lokaciji PIO (45°31'54 N, 18°45'18 E) u tri ponavl janja, prema dizajnu α-lattice. Istraživani parametri su: urod zrna (t/ha), hektolitarska masa zrna (kg), visina stabljike (cm) i polijeganje (%). Analiza varijance (ANOVA) za spomenuta svojstva upućuje na statistički opravdanu razliku (P<0, 01) što se ozimih ječmova tiče i to po svim izvorima varijabilnosti, osim kod svojstva polijeganja u interakciji s genotip×godina (G×Y) gdje je prag značajnosti na razini P<0, 05. ANOVA kod jarih ječmova pokazuje značajnost na razini P<0, 01 za sve izvore varijabilnosti, osim kod svojstva uroda zrna u interakciji s G×Y koja nije signifikantna i svojstva hektolitarske mase zrna u istoj interakciji (P<0, 05). Analiza oplemenjivačkih ciklusa oba sezonalna tipa ječma pokazuje napredak svih promatranih svojstava, što je u manjoj mjeri vidljivo kod hektolitarske mase zrna, dok je cjelokupni napredak kroz cikluse nešto jače izražen kod ozimog sezonalnog tipa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Gordana Šimić (autor)

Avatar Url Ivan Pejić (autor)

Avatar Url Silvio Šimon (autor)

Avatar Url Ivan Abičić (autor)

Avatar Url Alojzije Lalić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Abičić, Ivan; Lalić, Alojzije; Šimić, Gordana; Šimon , Silvio; Pejić, Ivan
Agronomske karakteristike sortimenta ozimog i jarog ječma (Hordeum vulgare L.) kroz oplemenjivačke cikluse // Book of Abstracts from 51st Croatian & 11th International Symposium on Agriculture / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 81-82 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Abičić, I., Lalić, A., Šimić, G., Šimon , S. & Pejić, I. (2016) Agronomske karakteristike sortimenta ozimog i jarog ječma (Hordeum vulgare L.) kroz oplemenjivačke cikluse. U: Milan Pospišil (ur.)Book of Abstracts from 51st Croatian & 11th International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and Lali\'{c}, Alojzije and \v{S}imi\'{c}, Gordana and \v{S}imon, Silvio and Peji\'{c}, Ivan}, year = {2016}, pages = {81-82}, keywords = {je\v{c}am, sezonalni tip, oplemenjivanje, sorta, svojstva}, isbn = {9789537878-53-5}, title = {Agronomske karakteristike sortimenta ozimog i jarog je\v{c}ma (Hordeum vulgare L.) kroz oplemenjiva\v{c}ke cikluse}, keyword = {je\v{c}am, sezonalni tip, oplemenjivanje, sorta, svojstva}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and Lali\'{c}, Alojzije and \v{S}imi\'{c}, Gordana and \v{S}imon, Silvio and Peji\'{c}, Ivan}, year = {2016}, pages = {81-82}, keywords = {barley, seasonal type, breeding, variety, traits}, isbn = {9789537878-53-5}, title = {Agronomic characteristics of winter and spring barley (Hordeum vulgare L.) varieties through breeding cycles}, keyword = {barley, seasonal type, breeding, variety, traits}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font