Pregled bibliografske jedinice broj: 840537
Agronomske karakteristike sortimenta ozimog i jarog ječma (Hordeum vulgare L.) kroz oplemenjivačke cikluse
Agronomske karakteristike sortimenta ozimog i jarog ječma (Hordeum vulgare L.) kroz oplemenjivačke cikluse // Book of Abstracts from 51st Croatian & 11th International Symposium on Agriculture / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 81-82 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 840537 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Agronomske karakteristike sortimenta ozimog i jarog ječma (Hordeum vulgare L.) kroz oplemenjivačke cikluse
(Agronomic characteristics of winter and spring barley (Hordeum vulgare L.) varieties through breeding cycles)
Autori
Abičić, Ivan ; Lalić, Alojzije ; Šimić, Gordana ; Šimon , Silvio ; Pejić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Book of Abstracts from 51st Croatian & 11th International Symposium on Agriculture
/ Milan Pospišil - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 81-82
ISBN
9789537878-53-5
Skup
51st Croatian & 11th International Symposium on Agriculture February 15 - 18, 2016. Opatija. Croatia
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ječam; sezonalni tip; oplemenjivanje; sorta; svojstva
(barley; seasonal type; breeding; variety; traits)
Sažetak
Oplemenjivanje ječma (Hordeum vulgare L) pedigree metodom, koja dominira u programu Poljoprivrednog instituta Osijek (PIO) i dalje daje dobre rezultate, gdje su isti slabo vidljivi radi relativno dugog perioda selekcije. Promatranjem agronomskih svojstava PIO sortimenta priznatog od 1970.-ih godina do danas, moguće je zorno prikazati napredak cjelokupnog oplemenjivačkog programa ozimog i jarog ječma. U tu je svrhu izdvojeno po četiri grupe ozimih i jarih sorata ječma, što ukupno iznosi 72 priznate sorte uključene u ovo istraživanje tijekom dvije godine (2011. i 2012.). Poljski pokus je postavljen na lokaciji PIO (45°31'54 N, 18°45'18 E) u tri ponavl janja, prema dizajnu α-lattice. Istraživani parametri su: urod zrna (t/ha), hektolitarska masa zrna (kg), visina stabljike (cm) i polijeganje (%). Analiza varijance (ANOVA) za spomenuta svojstva upućuje na statistički opravdanu razliku (P<0, 01) što se ozimih ječmova tiče i to po svim izvorima varijabilnosti, osim kod svojstva polijeganja u interakciji s genotip×godina (G×Y) gdje je prag značajnosti na razini P<0, 05. ANOVA kod jarih ječmova pokazuje značajnost na razini P<0, 01 za sve izvore varijabilnosti, osim kod svojstva uroda zrna u interakciji s G×Y koja nije signifikantna i svojstva hektolitarske mase zrna u istoj interakciji (P<0, 05). Analiza oplemenjivačkih ciklusa oba sezonalna tipa ječma pokazuje napredak svih promatranih svojstava, što je u manjoj mjeri vidljivo kod hektolitarske mase zrna, dok je cjelokupni napredak kroz cikluse nešto jače izražen kod ozimog sezonalnog tipa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Gordana Šimić
(autor)
Ivan Pejić
(autor)
Silvio Šimon
(autor)
Ivan Abičić
(autor)
Alojzije Lalić
(autor)