Pregled bibliografske jedinice broj: 840332
The production of cold-pressed poppy seed oil
The production of cold-pressed poppy seed oil // "With Food to Health" Book of abstract and papers of 9th International Scientific and Professional Conference
Osijek, Hrvatska, 2016. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 840332 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
The production of cold-pressed poppy seed oil
Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Aladić, Krunoslav ; Galović, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
"With Food to Health" Book of abstract and papers of 9th International Scientific and Professional Conference
/ - , 2016
Skup
"With Food to Health" 9th International Scientific and Professional Conference
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sjemenke maka; hladno prešanje; ulje; procesni parametri
Sažetak
Postupkom hladnog prešanja iz sjemenki maka (Papaver somniferum L.) dobije se kvalitetno jestivo ulje. Cilj ovog rada Bio je ispitati utjecaj procesnih parametara prešanja sjemenki maka na efikasnost proizvodnje hladno prešanog makovog ulja te njegovu kvalitetu. Prilikom prešanja mijenjani su sljedeći procesni parametri: brzina pužnice (frekvencija elektromotora), temperatura zagrijavanja glave preše i nastavak za izlaz pogače. Prešanje je provedeno sa kontinuiranom pužnom prešom. Primjenom standardnih metoda određeni su osnovni parametri kvalitete proizvedenog hladno prešanog makovog ulja. Rezultati ispitivanja pokazuju da procesni parametri hladnog prešanja značajno utječu na iskorištenje makovog ulja. Veće iskorištenje sirovog ulja i hladno prešanog makovog ulja postignuto je kod temperature zagrijavanaj glave preše 100 oC, frekvencije elektromotora 25 Hz i nastavka za izlaz pogače 6 mm.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Krunoslav Aladić
(autor)
Stela Jokić
(autor)
Tihomir Moslavac
(autor)
Drago Šubarić
(autor)