Pregled bibliografske jedinice broj: 840320
Izloženost osječke studentske populacije Arsenu
Izloženost osječke studentske populacije Arsenu // Book of abstracts 9th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 58-58 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 840320 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izloženost osječke studentske populacije Arsenu
(Exposure of Osijek student population to arsenic)
Autori
Uremović, Ana ; Klapec, Tomislav ; Ćavar, Suzana ; Šarkanj, Bojan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts 9th International Scientific and Professional Conference With Food to Health
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016, 58-58
ISBN
978-953-7005-41-2
Skup
9th International Scientific and Professional Conference With Food to Health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
arsen; izloženost; studentska populacija; nožni nokti
(Arsenic; exposure; student population; toe nails)
Sažetak
Arsen je metaloid koji je u hrani i vodi najčešće prisutan u anorganskom obliku kao arsenat i arsenit te u obliku organskih molekula arsenobetaina i arsenokolina. Najvećem unosu anorganskog arsena pridonosi voda za ljudsku potrošnju koja najčešće prirodno sadrži visoke koncentracije arsena. U istočnoj Hrvatskoj se nalaze područja s visokim koncentracijama arsena u vodi. Bitno je naglasiti da se anorganski oblici arsena također unose korištenjem takve vode za pripremu hrane te navodnjavanjem poljoprivrednih površina. Unos arsena putem hrane najčešći je putem namirnica poput žitarica, riže, klica i mekinja bogatih anorganskim arsenom, dok riba i školjkaši sadrže organski oblik arsena koji je manje štetan za zdravlje i brže se izlučuje iz organizma. U ovom radu ispitana je izloženost arsenu na populaciji studenata nutricionizma Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku akademskih godina od 2010/2011 do 2015/2016. Određena je koncentracija ukupnog arsena u uzorcima nožnih noktiju prikupljenih od 50 ispitanika te je uspoređivana izloženost arsenu studenata s obzirom na mjesto stanovanja (istočna Hrvatska i ostatak Hrvatske). Rezultati pokazuju da postoji značajna razlika (p<0, 01) u izloženosti arsenu, pri čemu je izmjerena prosječna koncentracija za istočnu Hrvatsku 6, 5 μg kg-1, a za ostale dijelove Hrvatske 1, 9 μg kg-1. Također je ustanovljena relativno mala razlika kod studenata koji zbog studiranja dulje borave u Osijeku
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"