Pregled bibliografske jedinice broj: 840299
Fizikalno-kemijske odlike matične mliječi
Fizikalno-kemijske odlike matične mliječi, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 840299 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijske odlike matične mliječi
(Physico-chemical properties of royal jelly)
Autori
Harcet, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2015
Stranica
17
Mentor
Bubalo, Dragan
Neposredni voditelj
Svečnjak, Lidija
Ključne riječi
matična mliječ; kemijski sastav; patvorenje
(royal jelly; chemical composition; adulteration)
Sažetak
Matična je mliječ izlučevina mliječne ili podždrijelne žlijezde (Glandula hypopharingealis) pčela radilica u dobi od 6. do 10. dana starosti. Matičnom mliječi radilice hrane ličinke radiličkog i trutovskog legla prva tri dana, dok se matica tijekom cijeloga života hrani njome. Osim za ishranu ličinki, matična mliječ pronalazi svoju primjenu i u medicini, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji te kao dodatak ljudskoj prehrani. Osnovne sastojke matične mliječi predstavljaju voda, bjelančevine, šećeri, masti i minerali. Također je bogata, vitaminima, bjelančevinama te enzimima. Glavna sastavnica kojom se dokazuje podrijetlo matične mliječ je 10-hidroksi-2-dekanska kiselina. Zbog visoke vrijednosti svojstava i relativno zahtjevnog procesa proizvodnje na svjetskom tržištu postiže visoku cijenu, no upravo iz toga razloga u posljednje vrijeme dolazi do njezina patvorenja. Matičnu mliječ se može naći u nativnom obliku, u prahu (liofilizirana) te u obliku različitih pripravaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb