Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 840299

Fizikalno-kemijske odlike matične mliječi


Harcet, Monika
Fizikalno-kemijske odlike matične mliječi, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 840299 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijske odlike matične mliječi
(Physico-chemical properties of royal jelly)

Autori
Harcet, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2015

Stranica
17

Mentor
Bubalo, Dragan

Neposredni voditelj
Svečnjak, Lidija

Ključne riječi
matična mliječ; kemijski sastav; patvorenje
(royal jelly; chemical composition; adulteration)

Sažetak
Matična je mliječ izlučevina mliječne ili podždrijelne žlijezde (Glandula hypopharingealis) pčela radilica u dobi od 6. do 10. dana starosti. Matičnom mliječi radilice hrane ličinke radiličkog i trutovskog legla prva tri dana, dok se matica tijekom cijeloga života hrani njome. Osim za ishranu ličinki, matična mliječ pronalazi svoju primjenu i u medicini, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji te kao dodatak ljudskoj prehrani. Osnovne sastojke matične mliječi predstavljaju voda, bjelančevine, šećeri, masti i minerali. Također je bogata, vitaminima, bjelančevinama te enzimima. Glavna sastavnica kojom se dokazuje podrijetlo matične mliječ je 10-hidroksi-2-dekanska kiselina. Zbog visoke vrijednosti svojstava i relativno zahtjevnog procesa proizvodnje na svjetskom tržištu postiže visoku cijenu, no upravo iz toga razloga u posljednje vrijeme dolazi do njezina patvorenja. Matičnu mliječ se može naći u nativnom obliku, u prahu (liofilizirana) te u obliku različitih pripravaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dragan Bubalo (mentor)

Avatar Url Lidija Svečnjak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Harcet, Monika
Fizikalno-kemijske odlike matične mliječi, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Harcet, M. (2015) 'Fizikalno-kemijske odlike matične mliječi', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Harcet, Monika}, year = {2015}, pages = {17}, keywords = {mati\v{c}na mlije\v{c}, kemijski sastav, patvorenje}, title = {Fizikalno-kemijske odlike mati\v{c}ne mlije\v{c}i}, keyword = {mati\v{c}na mlije\v{c}, kemijski sastav, patvorenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Harcet, Monika}, year = {2015}, pages = {17}, keywords = {royal jelly, chemical composition, adulteration}, title = {Physico-chemical properties of royal jelly}, keyword = {royal jelly, chemical composition, adulteration}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font