Pregled bibliografske jedinice broj: 839370
Prehrambene navike oboljelih od upalnih bolesti crijeva s područja istočne Hrvatske
Prehrambene navike oboljelih od upalnih bolesti crijeva s područja istočne Hrvatske // Hranom do zdravlja - 9. međunarodni znanstveno-stručni skup / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 19-19 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 839370 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike oboljelih od upalnih bolesti crijeva s područja istočne Hrvatske
(Dietary habits of patients with inflammatory bowel diseases (IBD) from eastern Croatia)
Autori
Holik, Dubravka ; Miškulin, Ivan ; Pezerović, Davorin ; Gojo, Milan ; Markotić, Matko ; Miškulin, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Hranom do zdravlja - 9. međunarodni znanstveno-stručni skup
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016, 19-19
ISBN
978-953-7005-41-2
Skup
Hranom do zdravlja - 9. međunarodni znanstveno-stručni skup
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
upalne bolesti crijeva; Crohnova bolest; ulcerozni kolitis; prehrana; dijetoterapija
(inflammatory bowel disease; Crohn's disease; ulcerative colitis; diet; diet therapy)
Sažetak
Uvod: Prehrana ima važnu ulogu u životu i liječenju bolesnika s upalnim bolestima crijeva (UBC). Cilj istraživanja bio je utvrditi prehrambene navike oboljelih od UBC s područja istočne Hrvatske te njihovo poimanje istih u kontekstu smanjenja simptoma bolesti. Ispitanici i metode: U presječno istraživanje, provedeno na području istočne Hrvatske u razdoblju od siječnja-lipnja 2016. godine je bilo uključeno 296 bolesnika oboljelih od UBC prosječne dobi 50, 1±15, 0 godina ; 53, 7% muškaraca i 46, 3% žena ; 29, 4% oboljelih od Crohnove bolesti te 70, 6% oboljelih od ulceroznog kolitisa. Anonimni anketni upitnik korišten je za utvrđivanje sociodemografskih osobina oboljelih te njihovih prehrambenih navika. Rezultati: Istraživanje je pokazalo kako 78, 7% oboljelih dnevno konzumira 2-3 obroka te kako 87, 5% oboljelih nije promijenilo broj dnevnih obroka nakon obolijevanja od UBC. Prije postavljanja dijagnoze UBC 5, 1% oboljelih kao najzastupljeniju namirnicu u prehrani izdvojilo je meso, a nakon dijagnoze 0, 7% oboljelih. Među ispitanicima je bilo 34, 5% onih koji kao pomoćno sredstvo u kontroli simptoma svoje bolesti uz standardnu terapiju koriste i neki oblik posebnog prehrambenog režima. Zaključak: Dijetoterapija je značajno pomoćno sredstvo u kontroli simptoma UBC, pri čemu temelj dijete predstavlja osobno iskustvo oboljelog te uklanjanje nepoželjnih namirnica iz prehrane sukladno istom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek
Profili:
Maja Miškulin
(autor)
Dubravka Holik
(autor)
Davorin Pezerović
(autor)
Ivan Miškulin
(autor)