Pregled bibliografske jedinice broj: 839239
Prehrambena i zdravstvena dobrobit kurkumina
Prehrambena i zdravstvena dobrobit kurkumina // Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka s 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek, 2016. str. 52-52 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 839239 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambena i zdravstvena dobrobit kurkumina
(Nutritional and health benefits of curcumin)
Autori
Jovičić, Daria ; Jozinović, Antun ; Grčević, Manuela ; Šubarić, Drago
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka s 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek, 2016, 52-52
ISBN
978-953-7005-41-2
Skup
9. međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kurkumin; začin; prehrambena i zdravstvena dobrobit
(curcumin; seasoning; nutritional and health benefits)
Sažetak
Kurkuma (Curcuma longa) spada u porodicu Zingiberaceae i tradicionalno se stoljećima koristi u prehrani u Azijskim zemljama. Indija je najveći proizvođač, konzument i izvoznik kurkume. Njezin gomolj sušen i samljeven koristi se širom svijeta kao začin (najpoznatiji začin čiji je glavni sastojak kurkume je curry) i kao aditiv mnogim proizvodima kojima je potrebna intenzivna žuta boja koja je zdravstveno prihvatljiva. Najznačajniji sastavni dio gomolja kurkume je grupa bioflavonoida tj. kurkumini (kurkumin (77 %), demetoksikurkumin i bis-demetoksikurkumin). Kurkumin se izolira metodom ekstrakcije organskim otapalima, najčešće etanolom uz upotrebu Soxhleta, ultrazvučnom i mikrovalnom ekstrakcijom, a u novije vrijeme zbog povećane upotrebe u prehrambene svrhe (dodaci prehrani) kao otapalo koristi se triacilglicerol. Kurkumin posjeduje značajna protuupalna, antioksidativna, kemoprotektivna, antikancerogena i gastroprotektivna svojstva, djeluje na neurosistem i jedan je od najistraživanijih bioflavonoida današnjice. Cilj ovog rada je prikazati dobrobiti kurkume i kurkumina u prehrani i zdravlju ljudi i životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daria Jovičić
(autor)
Drago Šubarić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)
Manuela Košević
(autor)