Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 839239

Prehrambena i zdravstvena dobrobit kurkumina


Jovičić, Daria; Jozinović, Antun; Grčević, Manuela; Šubarić, Drago
Prehrambena i zdravstvena dobrobit kurkumina // Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka s 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek, 2016. str. 52-52 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 839239 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambena i zdravstvena dobrobit kurkumina
(Nutritional and health benefits of curcumin)

Autori
Jovičić, Daria ; Jozinović, Antun ; Grčević, Manuela ; Šubarić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka s 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek, 2016, 52-52

ISBN
978-953-7005-41-2

Skup
9. međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kurkumin; začin; prehrambena i zdravstvena dobrobit
(curcumin; seasoning; nutritional and health benefits)

Sažetak
Kurkuma (Curcuma longa) spada u porodicu Zingiberaceae i tradicionalno se stoljećima koristi u prehrani u Azijskim zemljama. Indija je najveći proizvođač, konzument i izvoznik kurkume. Njezin gomolj sušen i samljeven koristi se širom svijeta kao začin (najpoznatiji začin čiji je glavni sastojak kurkume je curry) i kao aditiv mnogim proizvodima kojima je potrebna intenzivna žuta boja koja je zdravstveno prihvatljiva. Najznačajniji sastavni dio gomolja kurkume je grupa bioflavonoida tj. kurkumini (kurkumin (77 %), demetoksikurkumin i bis-demetoksikurkumin). Kurkumin se izolira metodom ekstrakcije organskim otapalima, najčešće etanolom uz upotrebu Soxhleta, ultrazvučnom i mikrovalnom ekstrakcijom, a u novije vrijeme zbog povećane upotrebe u prehrambene svrhe (dodaci prehrani) kao otapalo koristi se triacilglicerol. Kurkumin posjeduje značajna protuupalna, antioksidativna, kemoprotektivna, antikancerogena i gastroprotektivna svojstva, djeluje na neurosistem i jedan je od najistraživanijih bioflavonoida današnjice. Cilj ovog rada je prikazati dobrobiti kurkume i kurkumina u prehrani i zdravlju ljudi i životinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Jovičić, Daria; Jozinović, Antun; Grčević, Manuela; Šubarić, Drago
Prehrambena i zdravstvena dobrobit kurkumina // Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka s 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek, 2016. str. 52-52 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
Jovičić, D., Jozinović, A., Grčević, M. & Šubarić, D. (2016) Prehrambena i zdravstvena dobrobit kurkumina. U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Hranom do zdravlja - zbornik sažetaka s 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa.
@article{article, author = {Jovi\v{c}i\'{c}, Daria and Jozinovi\'{c}, Antun and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2016}, pages = {52-52}, keywords = {kurkumin, za\v{c}in, prehrambena i zdravstvena dobrobit}, isbn = {978-953-7005-41-2}, title = {Prehrambena i zdravstvena dobrobit kurkumina}, keyword = {kurkumin, za\v{c}in, prehrambena i zdravstvena dobrobit}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jovi\v{c}i\'{c}, Daria and Jozinovi\'{c}, Antun and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2016}, pages = {52-52}, keywords = {curcumin, seasoning, nutritional and health benefits}, isbn = {978-953-7005-41-2}, title = {Nutritional and health benefits of curcumin}, keyword = {curcumin, seasoning, nutritional and health benefits}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font